Voiko korona peruuttaa kuntavaalit?

Kevään kuntavaaleissa voi äänestää ennakkoon tai varsinaisena vaalipäivänä. Tuija Pauhu

Sanna Kuitunen

Miten kevään kuntavaalit järjestetään korona keskellä. Kysymyksiin vastaa Äänekosken kaupungin hallintojohtaja Aleksi Heikkilä.

1. Voidaanko vaalit peruuttaa koronan takia?

En näe mitään syytä, miksi vaaleja pitäisi lykätä tai tehdä poikkeusjärjestelyjä. Kun vaaleissa noudatetaan samoja turvallisuusohjeita, mitä kaikki ovat jo harjoitelleet viimeiset kymmenen kuukautta, vaalien järjestäminen on turvallista. Jos käyt ruokakaupassa, voit aivan hyvin käydä äänestämässäkin.

2. Mitä erityisjärjestelyjä vaalien järjestäminen vaatii tässä tilanteessa?

Suurin haaste mielestäni on se, miten turvataan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien, eli hoitokodeissa asuvien pitkäaikaissairaiden ja iäkkäiden äänestysmahdollisuudet.

Odotamme tähän asiaan oikeusministeriön ohjeistusta. Jokaisessa laitoksessa voitaisiin jo nyt miettiä, missä tilassa äänestys järjestettäisi, jotta turvaväleistä pystyttäisi huolehtimaan.

3. Miten ennakkoäänestys järjestetään?

Äänekoskella on neljä ennakkoäänestyspaikkaa, joista on päätetty jo viime syksynä.

Ennakkoäänestyspaikkojen määrää ei voida lisätä koronan takia. Ennakkoäänestys järjestetään samaan tapaan kuin aikaisemminkin.

4. Jos ei koronan takia uskalla lähteä äänestyspaikalle, voiko pyytää kotiäänestystä?

Kotiäänestys on tarkoitettu henkilöille, joiden liikkuminen äänestyspaikalle on merkittävästi vaikeutunut. Pelko tai huoli koronasta ei riitä syyksi kotiäänestykseen.

5. Kuinka monta varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikkaa Äänekoskella on? Lisätäänkö äänestyspaikkoja koronan takia?

Varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikkoja on Äänekoskella saman verran kuin äänestysalueita, eli kuusi kappaletta. Äänestysalueista päättää kaupunginvaltuusto eikä määrää voida enää muuttaa. Toisaalta myöskään tarvetta muutoksiin ei ole esitetty.

6. Miten äänestyspaikalla otetaan korona huomioon?

Niin varsinaisen vaalipäivän kuin ennakkoäänestyksen äänestyspaikoilla noudatetaan viranomaisten antamia turvallisuusohjeita ja -suosituksia sekä hygieniaohjeita.

Äänestyspaikoilla huolehditaan niin yskimis- kuin käsihygieniasta, äänestyskoppien puhdistamisesta sekä turvavälien noudattamisesta. Jos aiemmin on jonotettu tiiviimmin, nyt jonoja harvennetaan, niin että turvavälit toteutuvat.

7. Onko äänestyspaikoilla maskipakko?

Kaupunki ei voi määrätä maskipakkoa, mutta maskien käyttöä julkisissa tiloissa voidaan suositella. Tälläkin hetkellä meillä on vahva suositus voimassa. Äänestyspaikoilla maskien käyttöä suositellaan, jos tilanne on silloin edelleen sellainen, että viranomaiset suosittelevat maskien käyttöä.

8. Entä saako käyttää omaa kynää?

Oman kynän käyttö äänestäessä on täysin sallittua.

9 Miten vaalipäivän ääntenlasku järjestetään? Viivästyykö tulosten saanti totutusta aikataulusta?

Ääntenlaskusssa otetaan huomioon yleiset turvallisuusohjeet koskien turvavälejä, yskimishygieniaa, käsihygieniaa, ja lisäksi äänten laskijoille varataan riittävästi tilaa. Nämä toimenpiteet eivät sinällään vaikuta siihen, miten nopeasti äänet saadaan laskettua. Tulosten saantiin voi puolestaan vaikuttaa se, että äänestävätkö äänestäjät normaalia enemmän ennakkoon. Jos ennakkoäänestyksen osuus nousee, vaalipäivänä on vähemmän ääniä laskettavana ja tulos voidaan saada jopa nopeammin kuin aiemmin.

10. Mitä pitää ottaa huomioon vaalikampanjatilaisuuksien järjestämisessä?

Yleisesti ottaen ehdokkaiden kannattaa ottaa huomioon viranomaisten määräykset ja suositukset kokoontumisista. Jos vaalitilaisuus on kaikille avoin, sen järjestämisessä pitää noudattaa aluehallintoviraston määräyksiä esimerkiksi osallistujamääristä.

Kuntavaalit 2021 Äänekoskella

Ennakkoäänestys kotimaassa: 7.–13.4.2021

Vaalipäivä: 18.4.2021

Ennakkoäänestyspaikat: Äänekosken kaupungintalo, Suolahden Suopunki, Sumiaisten kirjasto ja Konginkankaan kirjasto.

Vaalipäivän äänestyspaikat: Äänekosken kaupungintalo, Poken Opinahjontien toimipaikka, Suolahden yhtenäiskoulu, Honkolan koulu, Konginkankaan koulu, Sumiaisten koulu.

Kommentoi