Riskiryhmään kuuluvien rokotukset alkavat Äänekoskella helmikuun viimeisellä viikolla

Jokainen 80 vuotta täyttänyt saa puhelun Äänekosken kaupungilta. Rokotussoitot aloitetaan ensi maanantaina.

Äänekoskella aloitetaan kotona asuvien riskiryhmään kuuluvien koronarokotukset helmikuun viimeisellä viikolla.

Itsenäisesti kotona asuville yli 80-vuotiaille tarjotaan rokotusaikoja henkilökohtaisesti. Jokainen 80 vuotta täyttänyt ja sitä vanhempi saa Äänekosken kaupungilta puhelun. Äänekosken kaupungin työntekijä soittaa ja sopii rokotusajan Äänekosken terveysasemalle. Soitot tehdään arkisin kello 8-16 välillä ja ne aloitetaan helmikuun 15. päivä. Rokotusaikoja tarjotaan 23. helmikuuta alkaen. Kaikkiaan itsenäisesti kotona asuvia yli 80-vuotiaita on Äänekoskella 1 400.

Kotihoidon piirissä oleville koronarokote annetaan kotihoidon käyntien yhteydessä ja asiakkaat saavat tiedon rokotuspäivästä kotihoidon kautta. 80 vuotta täyttäneitä rokotetaan suositusten mukaisesti Pfizerin ja Modernan rokotteilla, jotka tutkitusti toimivat ikääntyneillä parhaiten.

Nuorempien, eli 70–79-vuotiaiden rokotusaikataulusta tiedotetaan myöhemmin. Terveyspalveluissa arvioidaan, että nuorempien rokotukset päästään aloittamaan todennäköisesti maaliskuun aikana.

Myös riskiryhmään kuuluvien alle 70-vuotiaiden rokotukset alkavat todennäköisesti myös helmikuun lopulla ja puhelinajanvaraus avataan ensi viikolla.

Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila, rokotetaan ensin. Tällaisia on muun muassa elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuais- tai keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes sekä Downin oireyhtymä aikuisilla.

Tämän jälkeen vuorossa ovat ne alle 70-vuotiaat henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila. Tällaisia on jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta, ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti, aivohalvaus tai muu hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin I diabetes tai lisämunuaisen vajaatoiminta, vaikea uniapnea, psykoosisairaus, sairaalloinen lihavuus painoindeksi eli BMI yli 40, sekä immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen esimerkiksi reuma.

Kaikkien riskiryhmäläisten kanssa samassa taloudessa asuvat ovat oikeutettuja saamaan rokotteen samassa aikataulussa. Heille varataan oma rokotusaika.

Kaikkien alle 70-vuotiaiden rokotuksissa käytetään Astra Zenecan rokotetta.

Muiden 16 vuotta täyttäneiden rokotukset päästään aloittamaan loppukeväällä. Ne toteutetaan THL:n ohjeistaman rokotusjärjestyksen mukaisesti, mutta sitä ei ole vielä julkistettu. Rokotusten etenemiseen vaikuttaa merkittävästi se, miten rokotteita saadaan Suomeen.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut