Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtuustoaloitteissa muistopaikka Santalalle, selvitys Kiinteistönhoito Oy:n toiminnasta ja paremmat kyläbussiyhteydet

Marke Tuominen (ps.) teki maanantai-iltana Äänekosken kaupunginvaltuuston kokouksessa kaksi valtuustoaloitetta.

Ensimmäisessä aloitteessa esitetään, että hiljattain edesmenneelle Esko Santalan muistoksi perustetaan Sumiaisiin nimikkoraitti ja muistolaatta entisen kunnantalon seinään. Laatta voisi kertoa Santalan elämäntyöstä unohtamatta hänen aforismejaan. Santala toimi yli 30 vuotta Sumiaisten kunnan ensimmäisenä ja viimeisenä kunnanjohtajana. Tuominen esitti myös, että Santalan elämäntyötä pitää arvostaa ja nimetä hänen mukaansa katu tai polku.

Toisessa valtuustoaloitteessa Tuominen ehdottaa, että asiointiliikenne mahdollistetaan palvelujen ääreen kaikile kuntalaisille. Kyläbussi-palvelu on avannut mahdollisuuden kulkea joukkoliikenteellä helmikuusta alkaen. Tällä hetkellä Sumiaisten, Konginkankaan ja Suolahden eri kylillä asuvista asukkaista osa jää Tuomisen mukaan katvealueelle palvelun reitiltä. Nykyiset erilliset kutsuliikenteen järjestelyt mahdollistavat näiden kylien asukkaille asiointiliikenteen kerran viikossa lähimpään entiseen kuntataajamaan, ei Äänekosken keskustaan palvelujen äärelle.

Äänekosken kaupungin tulee tarjota Tuomisen valtuustoaloitteen mukaan asiointiliikennettä kutsuliikenteenä myös katvealueilla asuville Äänekosken keskustaan palvelujen äärelle.

Joni Kotilaisen (ps.), Harri Piilosen (kesk.), Tommi Lunttilan (kok.), Olli Jämsenin (kok.), Tarja Pullisen (kok.), Marko Laitisen (ps.), Lauri Laxin (ps.) ja Matti Tiusasen (kesk.) allekirjoittamassa valtuustoaloitteessa puolestaan esitetään, että Äänekosken kaupunki teettää ulkopuolisen puolueettoman selvityksen Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n toiminnasta. Selvitys esitellään valtuustolle ja julkaistaan julkiseksi niiltä osin kuin yhtiölaki sen sallii. Lisäksi vaaditaan tilintarkastajan selvitys ja perustelu, miksi lakia on rikottu ja miksi tilintarkastaja ei ole asiaan puuttunut.

Aloitteessa todetaan, että Äänekosken kaupungin omistaman kiinteistöhoito Oy toiminta on herättänyt laajaa keskustelua niin valtuutettujen kuin kuntalaisten keskuudessa ja tähän mennessä tehdyt selvitykset eivät ole poistaneet toiminnan laillisuuteen kohdistunutta kritiikkiä.

Vasemmiston Matti Virtanen teki 23 muun valtuutetun allekirjoittaman valtuustoaloitteen, jossa esitetään, että kaupunki ottaa poikkeuksetta käyttöön hallintomenettelylain periaatteet asiakkaiden asioiden hoitamisessa, vaikka esitys olisi kuntalaiselta tullut puhelimitse. Tämä tarkoittaisi, että kuntalaisen asiaa ensimmäisenä hoitava viranhaltija tai työntekijä ottaa asian selvittääkseen, eikä asiakkaan tarvitse soitella taholta toiselle. Aloitteessa todetaan, että ongelma on kasvanut erityisesti nyt koronaepidemian aikana, kun asiakaspalvelupisteet ovat olleet suljettuina.

Juttua päivitetty 25.2. klo 10.17: Lisätty tieto Matti Virtasen ja 23 muun valtuutetun allekirjoittamasta valtuustoaloitteesta.