Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansanedustaja Juho Kautto perää eduskunnassa toimia henkilöjunaliikenteen saamiseksi Äänekosken ja Jyväskylän välille

Äänekoskelainen Vasemmistoliiton kansanedustaja, liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen, Juho Kautto perää liikenneministeriltä toimia lähijunaliikenteen käynnistämiseksi Jyväskylän ja Äänekosken välille.

Kautto kysyy asiasta tiistaina eduskunnassa jättämässään kirjallisessa kysymyksessä.

Juho Kauton mukaan henkilöjunaliikenteen edellytykset ja tarvittava infrastruktuuri kannattaisi panna kuntoon Jyväskylä–Äänekoski-välillä sillä välin, kun VR:n kalustolisäyksiä tehdään liikenneministerin kertoman mukaan vuoteen 2025 mennessä.

Kautto varmistelee myös, että tulevissa kalustohankinnoissa varauduttaisiin hankkimaan lähijunaliikennekalustoa myös muualle kuin Etelä-Suomeen.

– Henkilöjunaliikenteen palauttamisella maakuntiin vahvistettaisiin niiden elinvoimaa ja erityisesti maakuntien keskuskaupunkien kehyskuntien asemaa, Kautto toteaa tiedotteessaan.

Juho Kautto muistuttaa, että kaavaillun junayhteyden vaikutusalueen kunnissa asuu kaksi kolmasosaa Keski-Suomen väestöstä, yhteensä noin 176 000 asukasta.

– Henkilöjunaliikenteen käynnistämistä koskevan PIKERA-selvityksen mukaan kuntien välisen työmatkapendelöinnin määrän radan vaikutusalueelle on arvioitu kasvavan lähes 10 000 pendelöijään vuodessa 2020-luvulla eli lähes 20 000 päivittäiseen työmatkaan kuntien välillä.

Kauton mukaan Jyväskylä–Äänekoski-välin lähtökohdat henkilöliikenteelle ovat kansallisesti verraten erittäin hyvät.

– Valtio omistajana pystyy vaikuttamaan kalustohankintoihin ja näin mahdollistamaan lähijunaliikenteen seuduilla, joilla se on tarkoituksenmukaista liikuteltavien massojen kannalta. Kyseessä on poliittinen päätös. Sekä infran korjauksessa että kalustohankinnoissa tulisi olla ajoissa liikkeellä, jotta kunnat voivat omissa talousarvioissaan ottaa huomioon mahdolliset tarvittavat panostukset, hän toteaa.

Juho Kautto iloitsee lähijunaliikenteen viime aikoina saamasta huomiosta.

– Viime aikoina lähijunaliikenteen lisäämistä on esitetty ainakin vihreistä ja keskustasta. Iso kiitos heille lähijunaliikenteen mahdollisuuksien esiin nostamisesta. Porukalla tällaiset edistykselliset toimet saadaan aikaiseksi, kun vain kaikki vedämme yhtä köyttä päästöjen vähentämiseksi ja maaseudun elävöittämiseksi, Kautto sanoo tiedotteessaan.