Tiitisen hyppyrimäki heräsi 20 vuoden hiljaiselon jälkeen Suolahdessa: "Ikä- ja painohyvityksiä ei lasketa veteraanikisoissa"

Mäkihyppy oli kova juttu Suolahdessa aikoinaan. Harrastajia oli joka ikäryhmään ja kisoja oli useasti talven aikana Tiitisellä Suolahdessa.

Kisoissa oli yleisöä ja tunnelma oli hyvä.

Suolahden suurmäen purkaminen vuonna 2006 oli yhden aikakauden loppu Suolahdessa. Meidän kaikkien suolahtelaisten esikuva mäkihypyssä, Heikki Pellinen, piti lajia jollain tavalla pystyssä kuolemaansa asti. Heikin kunniaksi pidimme hiljaisen hetken ennen kisan alkua.

Timo Maukonen on jatkanut hyppyperinnettä ympäri Suomen yksinäisenä sutena vuosikaudet. Nyt taas entiset mäkimiehet herättelivät rakastamansa lajin eloon Suolahdessa ja kunnostivat Hs 10.15 ja 25 mäen kuntoon.

Yhtenä päivänä vain saatiin idea, että käydäänpä muistelemassa menneitä mäellä ja siitä se ajatus sitten lähti, että tuostapa vielä kerran hypätään.

Tammikuun alusta ollaan kunnostettu ja hypätty mäkeä tavoitteena, että järjestetään kisat Tiitisellä yli 20 vuoden hiljaiselon jälkeen...

Monella entisellä mäkimiehellä oli alussa tavoite tuntea se tunne, kun ylhäällä puomista päästää irti ja pääsee vauhtiin. Vieläköhän meistä olisi ns. "lentämään". Aktiiviuran jälkeenkin monella on tullut hypyt edelleen uniin ja nyt ne unet elettiin todeksi.

Paluun mäkihypyn pariin pitkän tauon jälkeen ovat tehneet Suolahden Urhon omat kasvatit Teijo Lehtonen, Jarmo Ranni, jutun kirjoittaja ja Arttu Vesala. Nyt veteraaneilla on herännyt ajatus siitä, että saataisiin mäkihyppy heräämään henkiin jälleen täällä Suolahdessa, ja jos saataisiin nuoriakin mukaan ja kiinnostumaan toimintaan.

Kesällä on tarkoitus kunnostaa hyppypaikkoja kuntoon talkoovoimin ja hyppyjen tarkoitus jatkua taas paremmissa puitteissa ensi talvena. Nyt hypätään vielä se, mikä ehditään ennen kuin kevät sulattaa lumet pois. Veteraanien treenaaminen kuitenkin jatkuu kesällä. Muun muassa Saarijärvellä on hyvät puitteet kesällä hyppäämiseen.

Sitten itse kisaan. Järjestettiin SM-kilpailut eli Suolahden mestaruuskisat. Osanottajia oli yhteensä seitsemän ja ikähaarukka oli laaja, 23–70 vuotta.

Tuomareiden puuttuessa kisasäännöt sovittiin etukäteen porukalla. Kolme hyppyä ja kahden parhaan hypyn tulos lasketaan yhteen.

Kisojen alla mietittiin, että otetaanko tuulikompensaatiota ja lavahyvityksiä käyttöön. Keskusteltiin myös ikä- ja painohyvityksistä, mutta todettiin, että niitä ei oteta käyttöön tällä kertaa, sillä painohaarukka oli yhtä laaja kuin ikähaarukkakin, 70 kilosta 130 kiloon. Vaikka sanotaan, että ylipaino on ylivoimaa, niin tässä lajissa siitä ei ole hyötyä.

Kisoissa oli yksi ennakkosuosikki, Timo Maukonen, joka hoitikin homman kotiin ja voitti kisan hienoilla, pitkälle lentävillä hypyillä.

Toiseksi tuli Teijo Lehtonen ja kolmanneksi kisojen ulkopuolelta saarijärveläinen Risto Koivisto.

Kukaan ei kaatunut ja se oli jonkinlainen saavutus jo sinänsä. Numerolappu rinnassa toi oman tunnelmansa kisaan. Tässä kohtaan alkoi jo pieni jännitys ja kilpailuhenki nousta ilmoille. Kisatunnelmaa lisäsi myös se, että osalla hyppääjistä oli varusteet hyppypukua myöten. Osa porukasta ei löytänyt sopivaa hyppypukua vaikka kuinka koitettiin etsiä. Sitten alkoi kisat.

Keli oli hieno ja jokainen mäkimies nautti tunnelmasta. Kisojen jälkeen paistettiin makkarat ja hörpättiin kahvit munkkien kera, muisteltiin vanhoja ja samalla suunniteltiin jo tulevaa. Kiitos Virpi Lehtoselle hyppyjen mittaamisesta ja valokuvaaja Terho Poikolaiselle tapahtuman taltioinnista.

Niin kuin tuloksista näkee, nuorennusta kaivataan mäkeen. Toivottavasti ensi vuonna saamme muutaman "junnunkin" mukaan veteraanien sekaan toimintaan.

Suolahden mestaruuskisojen hyppytulokset:

Timo Maukonen 42v. 38m (19m + 19m), Teijo Lehtonen 55v. 34,5m (17m + 17,5m), Risto Koivisto 70v. (Saarijärvi) 33m (16m + 17m), Joel Lahtinen 23v. (Lahti sukujuuret Suolahdessa) 29,5m (14,5m + 15m), Arttu Vesala 37v. 29m (14,5m + 14,5m), Pasi Hartikka 49v. 28,5m (14m + 14,5m), Jarmo Ranni 50v. 25,5m (12,5m + 13m)

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut