Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänekoskella tehtiin urakalla valtuustoaloitteita muun muassa hulevesimaksuista, Suolahden uimahallista, koulukiusaamisesta, kulttuurin tukemisesta ja rakennusjärjestyksestä

Äänekosken kaupunginvaltuustossa tehtiin maanantaina jälleen useita valtuustoaloitteita. Matti Virtasen (vas.) ja neljän muun valtuutetun aloitteessa esitetään, että Suolahden uimahallille tehdään tarkka suunnitelma, aikataulu ja pitkän ajan toteutusjärjestys tarvittavista toimenpiteistä sen toiminnan turvaamiseksi tulevaisuudessakin. Uimahallin käyttöaste on ollut aloitteen mukaan erittäin hyvä.

Leila Lindellin (kesk.) ja yhdeksän muun valtuutetun allekirjoittamassa aloitteessa esitetään, että kaupunkiin laaditaan monipaikkaisuuden toimintaohjelma, jolla Äänekoskesta luodaan paikkariippumattoman työn ja opiskelun sekä monipaikkaisen elämäntyylin esimerkkikaupunki.

Lindellin ja 11 muun valtuutetun allekirjoittamassa valtuustoaloitteessa esitetään, että Äänekosken rakennusjärjestyksen tulisi olla sallivampi. Kaavoituksessa ja rakentamisessa tarvitaan mahdollisimman avointa ja osallistavaa toimintaa, jossa maanomistajien ja elinkeinonharjoittajien toiveita kuunnellaan ja omaisuuden suojaa kunnioitetaan. Järkevällä rakennusjärjestyksellä voidaan vapaa-ajan asunto muuttaa mutkattomasti vakituiseksi asunnoksi ja vähentää haja-asutusalueilla turhia rakennusrajoituksia tai -määräyksiä.

Kolmannessa Lindellin ja 10 myyn valtuutetun allekirjoittamassa valtuustoaloitteessa esitetään, että Äänekoskella vahvistetaan osallistuvaa budjetointia. Se tarkoittaa talouden ja demokratian yhdistämistä. Asukkaat otetaan mukaan pohtimaan ja myös päättämään siitä, mihin taloudelliset resurssit käytetään.

Pilvi Hongan (vihr.), Marke Tuomisen (ps.), Pekka Oulin (sd.) ja Sirpa Martinsin (vas.) allekirjoittamassa valtuustoaloitteessa esitetään, että Äänekoskella tehdään korjaavia toimenpiteitä kulttuurikentän elävöittämiseksi. Aloitteessa esitetään myös, että Äänekosken kaupunki tukee Ääniä-festivaalin järjestämistä vielä toisella 20 000 eurolla. Lisäksi valtuutetut ehdottavat, että kaikille avoimen tapahtuman vuosina 2021–2022 järjestäville kyläyhdistyksille tarjotaan lisätukea varsinaisen perusavustuksen lisäksi. Jo vakiintuneita tapahtumia, kuten Sumiaisten rautalankafestivaali, Konginkankaan kesäpäivät ja Suolahden kesäpäivät tuetaan erityisellä festivaalimäärärahalla.

Joni Kotilaisen (ps.) ja neljän muun valtuutetun allekirjoittamassa aloitteessa vaaditaan, että Äänekosken kaupunki lopettaa hulevesimaksujen keräämisen. Aloitteessa todetaan, että mikään laki ei pakota kuntia ottamaan hulevesimaksuja käyttöön. Moni kunta onkin päättänyt olla niitä perimättä tai luopunut hulevesimaksuista kokonaan.

Marke Tuomisen (ps.) ja seitsemän muun valtuutetun aloitteessa esitetään, että omaishoitajien vapaapäivät muuttuvat maksuttomiksi eli kaupunki poistaa omaishoidon vapaista perittävän omavastuumaksun.

Tuomisen ja kuuden muun valtuutetun allekirjoittamassa aloitteessa puolestaan vaaditaan, että Äänekoskella tehdään selvitys koululaisten kohtaaman väkivallan ja vainoamisen laajuudesta. Aloitteen mukaan THL:n keräämässä kouluterveyskyselyssä koulukiusaamista vähintään kerran viikossa oli kokenut 5,2 prosenttia 8.- ja 9. luokan oppilaista Äänekoskella.

Selvitys voitaisiin aloitteen mukaan toteuttaa esimerkiksi rehtoreiden ja opettajien kyselytutkimuksena sekä mahdollisesti myös koululaisia ja heidän vanhempiaan haastattelemalla esimerkiksi nimettöminä.