Äänekoskella ratkotaan I-divisioona B:n mestaruus – Huiman ja Kipinän taistelu käynnistyy tänään

Yksi odotetuimmista taistelupareista äänekoskelaisfinaalissa on Huiman KaVaughn Scott (korinteossa) ja Kipinän Antonio Bivins (kuvassa korintekoa estämässä). Esa Happonen

Miia Sulakoski

Pitkin kautta Äänekosken Huima ja Koiviston Kipinä ovat haaveilleet siitä, miten hienoa olisi kohdata I-divisioona B:n finaaleissa, ja kevät on osoittanut, että joskus toiveet toteutuvat. Tätä herkkua on tarjolla lauantaista eteenpäin vähintään kolmen ottelun verran.

Kun runkosarjassa keskinäiset ottelut päättyivät kummankin kotivoittoon, selviää finaalisarjassa samalla myös Äänekosken herruus.

– Me lähdetään isona haastajana, mutta tottakai voitosta pelaamaan. Joukkue on odottavainen ja innokas, ei mitään ylimääräistä jäpitystä ole vielä ollut. Voittajia me ollaan jo tässä vaiheessa, nyt lähdetään nauttimaan, tehdään parhaamme ja katsotaan mihin se riittää, Kipinän Sami Mäntymaa kertoo pelaajien tunnelmista.

Jos on runkosarjan voittanut Huima parantanut peliään kauden edetessä, niin on tehnyt Kipinäkin. Huima on onnistunut löytämään monia eri tapoja voittaa pelejä, ja siinä missä joukkue nojasi alkukaudesta puolustukseensa voittaakseen pelejä, joukkue on keväällä kasvattanut myös omia pistemääriään.

Huima on parantanut viisikkohyökkäystään kauden edetessä, ja joukkueesta löytyy myös pelaajia jotka voivat tykittää koreja liukuhihnalta. Alkukauden vahvan korinaluspelin kaveriksi on löytynyt myös kaukoheittopeli, joka pudotuspeleissä on toiminut 40,2-prosenttisesti.

– Kipinän pelaamista on ollut vaikea scoutata. Vaikuttaisi siltä, ettei ole sellaista punaista lankaa, jokaisessa pelissä vähän vaihtelee että mitä tekevät. Mutta silti he ovat voittaneet ja pärjäänneet, Huiman luotsi Tommi Koskinen tuskailee.

Kauden alussa Kipinän hyökkäys lepäsi lähes täysin amerikkalaisvahvistusten varassa, mutta myös vaihtopelaajien itseluottamus on kokemusten myötä kasvanut ja pelissä on ollut mukana koko kentällä oleva viisikko.

– Kipinän jenkit ovat olleet nopeita ja hyviä ajamaan korille, mutta kun ovat viime aikoina oppineet heittämäänkin. Jos heidät saadaan kuriin, niin ollaan vahvoilla. Mutta ei ole varaa unohtaa kovimpia suomalaisiakaan, heille ei voi jättää vapaata heittopaikkaa, Koskinen pohtii.

Kipinän pelin moottori Junior Robinson on parhaimmillaan ajaessaan vapaaheittoviivan tasolle ja ottaessaan joko oman ratkaisun tai jakaessaan palloa joukkuekavereilleen. Sitä Huima varmasti haluaa horjuttaa, mutta pallovarmaa takamiestä sinipaidat tuskin lähtevät erityisemmin prässäämään.

– Meille ovat sopineet ne vastustajat, ketkä Robinsonia ovat prässänneet. Miesprässin hyötynä Huimalle näkisin sen, että hidastavat meitä ja kuluttavat meidän hyökkäyskellosta aikaa, ehkä väsyttävätkin miestä, mutta harvoin siitä riistoja saa, Kipinän päävalmentaja Joni Hautsalo toteaa.

Aloitusviisikko on Kipinällä selkeästi isompi, Huimalla nopeampi. Vaikka joukkueissa on hyvin eri tyyppiset pelaajat etenkin aloitusviisikossa, tarjoaa se molemmille joukkueille mielenkiintoisia valintoja siihen, että kuka ketäkin puolustaa.

Yksi todennäköinen taistelupari on Huiman pudotuspeleissä helpommalla päässyt KaVaughn Scott (18.8/9.0) ja Kipinän tehokkain Antonio Bivins (26.8/10.2).

Kipinän Junior Robinson (25.3/5.3/10.7 syöttöä) aloittanee Kalle Koivusen (15.5/2.0) puolustajana, toisessa päässä taskuraketti saanee päällystakikseen Koivusen lisäksi vaihtopenkiltä Juuso Salmen (2.5/3.5) ja mahdollisesti jopa Prentiss Nixonin (28.3/6.0).

Nixonia sen sijaan kaitsee Kipinän puolustusekspertti Jarmo Uecker (4.2/2.8). Huiman Joni Pohjosen (9.5/7.3) kanssa painii mahdollisesti Kipinän Sami Mäntymaa (14.0/5.5). Mäntymaan kintereille Huima puolestaan laittanee aiemminkin miestä mallikkaasti paimentaneen Veeti Jämsenin (11.0/3.5).

Kipinän aloitusviisikon täydentää joko Lauri Jäntti (9.8/3.8) tai pudotuspeleissä profiiliaan nostanut Ville Pyykkönen (9.3/2.7).

– Meille sopii varmasti hitaampi tempo. Hyvä tempo on Huimalle parempi, mutta sellainen villi koris, vähän jos saadaan ajoittain liikaakin vauhtia, se voisi auttaa meitä enemmän, Hautsalo miettii.

Ennakkosuosikkina finaaleihin lähtevä Huima ei ole pudotuspeleissä enää asetelmaa jännittänyt, ja toivoa sopii ettei paikallispelin painekaan jännitystä nuorelle joukkueelle palauta.

Kipinällä sen sijaan on paria viimeistä välieräpeliä lukuun ottamatta ollut paha tapa antaa vastustajalle alussa kaulaa. Sitä ongelmaa ei näissä peleissä liene, kun joukkue lähtee selkeänä altavastaajana ja tietää, että voittaakseen Huiman kolmesti sen on pystyttävä parhaimpaansa ja oltava pelissä mukana täydet 40 minuuttia.

– On selvää, että me valmistaudutaan siihen, että Kipinällä on kauden paras päivä, ja että pelataan itse omalla huipputasolla. Yllätyn kyllä, jos he meidät voittavat, mutta urheilussa ei koskaan tiedä. Jos molemmat pelaa omalla hyvällä tasolla, niin me viedään, Koskinen lupaa.

Kommentoi