Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Kylien kasvupotentiaalit esiin

Kylät, niitä on joka puolella meidän isojen taajamien, Suolahden ja Äänekosken keskustan ympärillä.

Mitä kylillemme kuuluu ja kuinka elinvoimaisina me näemme ne? Kylien idyllisyys puhuttelee monia mökkiläisiä ja asukkaita kylillä: luonnonrauha, harmonia, selkeys, yksinkertaisuus ja ehkäpä hiljaisuuskin.

Meidän kylämme, Konginkangas, Koivisto, Sumiainen, Honkola, Hietama ja Mämme, ovat kaikki niin omalla tavallaan voimakkaita, jopa persoonallisia. Kaikilla kylillä on vahvuutensa ja realistiset kehitysmahdollisuudet: Koivisto sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien äärellä, on uusi koulu, hirsikoulu ja tonttivarantoa järvimaisemilla. Hirvaskankaan asuma-alue ja suuret teollisuuskeskittymät ovat selkeä viesti kyläkunnan potentiaalisesta kehittymisestä edelleen. Kylän kehittyminen on paljolti asukkaista kiinni ja on huikeaa, että kylällemme on tehty metsäistä polkua laavuineen.

Hietama ja Honkola, vahvan omavaraisia ja maaseutumaisia kyliä kauniine rantoineen. Hietamalla olisi Naarakoskessa kehityspotentiaalia: kalastajien, mutta myös luontomatkaajien kulkemista kosken yli kävelysillan avulla on tarjottu kaupungin strategia- ja kehitystyöryhmälle, mutta vielä ei ole saatu menemään ajatusta läpi. Honkola on vahva hyvine tontteineen ja omalla koululla.

Mämme, paljon hyvää tonttivarantoa ja pienyrityksiä alueella. Mämmen vahvuus on Äänekosken taajaman läheisyys. Mämmen kylän kasvumahdollisuuksien liittyminen lähes kaupunkiin kiinni teollisuustontti- ja tonttialueiden kautta lisäisi pienteollisuuden mahdollisuuksia Mämmellä. Keitele yhdistää Mämmeä ja Konginkangasta. Mämmen mylly, siellä voisi olla monenlaista kehityspotentiaalia, mutta sen kehittämiseen kaupungin varoilla ei ole vielä tässä vaiheessa ryhdytty.

Konginkankaan vahvuus on rikas ja runsas Keitele vireine peltomaisemineen. Keiteleen rannalla on monen kesämökki ja oma tontti kodilla. Matkailulle olisi vielä enemmän tilausta Konginkankaalla ja muutoinkin vapaa-ajan mahdollisuuksien hyödyntäminen alueella pienyrittämisen lisäksi. Runsas maaperä suo satoa ja alueella olisi kasvupotentiaalia luontomatkailun kautta yhdistyneenä Sumiaisten kylään.

Sumiainen näyttäytyy maisemallisesti idyllisenä ja kauniina. Aittatori kesäisin ja joulun aikaan on kylän helmi. Toki vireää toimintaa on Rautionmäen suunnassa, jossa olisi eräilyn mahdollisuuksien yhdistyminen Köyhyydenkylässä ja Rautionmäen museon alueella. Matilanvirran matkailullinen hyödyntäminen ja yöpymismahdollisuuksien tarjonta alueella saattaisi olla tervetullutta.

Vonkaleen erä- ja luontopalvelut Suolahden läheisyydessä Ruotinkylällä ja Sumiaisten luontomatkailu- ja retkireitistö voisivat toimia yhdessä.

Sini ja Pete ovat hienosti Instagramissa avanneet luonnon monimuotoisuutta. Kunpa alkaisimme porukalla luoda Kylien helmet -matkailuvihkosta. Matkailukoordinaattori voisi ottaa tästä kopin. Matkailu, ainakin kotimaan matkailu, on voimissaan tänäkin kesänä. Intoa kylien elinvoimaisuuden ja palveluiden keksimiseen ja käyttämiseen tarvitaan. Palveluiden kautta ja niitä käyttämällä luomme elinvoimaa.

Palvellaan siis yrityksiä ja kyliä me siellä asuvat.

Anna-Riitta Pentinpuro

Paula Maukonen

Keskustan Koiviston paikallisyhdistys