Sotaveteraaneja muistettiin seppeleenlaskuin ympäri Äänekoskea

Äänekoskella seppeleiden laskussa oli mukana myös lippusaatto. Marjo Järvikylä

Marjo Järvikylä

Eri puolilla Äänekoskea kunnioitettiin eilen tiistaina kansallista veteraanipäivää muistamalla seppeleen laskuilla sankarivainajia.

Äänekoskella seppeleenlaskutilaisuudessa kaupungin tervehdyksen tuonut kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Rolf Nyholm (sd.) korosti kunnioitusta veteraaneja kohtaan.

– Sen merkkinä on myös se, että vahvat muistot elävät. Sotaveteraanien rivit harvenevat, mutta muistot elävät, Nyholm totesi.

Hän muisti puheessaan veteraanien lisäksi myös lottia ja muita kotirintamalla sotien aikana työtä tehneitä.

Sumiaisten sankarihaudan muistomerkin airueina toimivat viideluokkalaiset Nea Korhonen ja Juho Nousiainen. Matti Markkanen

Kansallista veteraanipäivää on vietetty vuodesta 1987 lähtien.

– Haluan muistuttaa nuorempaa polveta siitä, että he pitävät mielessään historian tapahtumat. Ne ovat osaltaan vaikuttaneet isänmaamme nykyisyyteen, mutta myös tulevaisuuteen, Nyholm totesi.

Sumiaisissa juhlapuheen piti Sumiaisten koulun rehtori Hannele Vainio.

– Isäni syntyi sota-ajalla, eikä minun tuttavapiiriini ole koskaan kuulunut sotaveteraaneja. Ukkini kuljetti junia, eikä ollut rintamalla. 2000-luvun nuorilla ei ole kosketuspintaa sota-aikojen tapahtumiin tai elämään, ei minullakaan ole, vaikka olen syntynyt 1900-luvulla. Juuri siksi on tärkeää ylläpitää näitä asioita kertomusten ja historian opiskelun turvin, jotta muistaisimme, että aikanaan mikään ei ollut aivan itsestäänselvää, ei edes itsenäisyys, Vainio totesi juhlapuheessaan Sumiaisten sankarihaudalla veteraaneja kiittäen.

Kommentoi