Työväen vappuperinteet jatkuivat Suolahdessa korona-ajasta huolimatta

Suolahden Wanhan Aseman Lastaajat-patsas lakitettiin vappupäivänä pienimuotoissa juhlatilaisuudessa.

Simo Holopainen (kuvassa) ja Matti Virtanen suorittivat Lastaajat-patsaan lakituksen kylmässä ja tuulisessa säässä. Risto Korhonen

Risto Korhonen

Suolahden Lastaajat -patsaan lakitusperinne vappuna on lähtenyt liikkeelle suolahtelaisten kyläaktiivien ideasta. Patsaan äärelle on kokoonnuttu vappuisin puolenkymmentä kertaa, eikä korona-aikanakaan tehty poikkeusta.

– Lakitusajatus syntyi meidän aktiivisten ”akkojen” toimesta. Tilaisuudessa on aina ollut mukana myös työväen juhlan henki, kertoi Sirpa Martins.

Tänä vuonna yleisöä ei voitu kutsua paikalle, mutta asema-aukiolle kokoontui parikymmentä ihmistä. Järjestelyistä oli sovittu poliisin ja terveysviranomaisten kanssa. Tilaisuus toki striimattiin kaikelle kansalle nähtäväksi. Päävastuun järjestelyistä hoiti Suolahden kansantalon väki.

– Vappu on työväen, opiskelijoiden ja kevään juhla. Tämä on myös demokratian ja tasa-arvon juhla, korosti Sirpa Martins avauspuheenvuorossaan. Hän kiitteli myös maan hallitusta sen jämäkästä työstä tasa-arvon lisäämiseksi ja koronan nujertamiseksi.

Paikallishistorioitsija Kari ”Polle” Perälä uppoutui juhlapuheessaan Suolahden mielenkiintoiseen paikallishistoriaan. Puheensa loppuosassa Perälä nosti esille paikallisia työväenliikkeen merkkihenkilöitä, erityisesti suolahtelaistaustaisen ministeri Matti Janhusen elämäntyön suomalaisen sosiaalihuollon kehittäjänä.

Kommentoi