Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulttuurin määrärahat kuumensivat Äänekosken valtuustoa – lisää ei myönnetty

Valtuutettu Tiia Turunen (vas.) ehdotti Pilvi Hongan (vihr.) kannattamana maanantai-illan valtuuston kokouksessa, että yhteisöille myönnettäisiin 50 000 euron määräraha yleisötapahtumien järjestämiseen, kun kokouksessa käsiteltiin Hongan aikaisemmin tekemää aloitetta kulttuuritapahtumien tukemisesta.

Honka (vihr.) totesi, että isojen kriisien aikana tarvitaan voimavaroja, kuten myös aikanaan sotavuosina.

– Toivon yhteistyötä. En tiedä mitään muuta niin halpaa keinoa lisätä iloa ja mielihyvää, kuin yhteisölliset tapahtumat ja kulttuuri. Nyt on aika ja reagoitava nopeasti. Tämä summa on enemmän kuin kohtuullinen.

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen muistutti hallintojohtaja Aleksi Heikkilän kanssa, ettei valtuuston kokouksessa voida tehdä päätöstä uudesta, juuri Turusen tekemästä aloitteesta. Kaupungihallituksen tulee aina valmistella valtuuston päätettäväksi tulevat asiat.

Pilvi Hongan ja 10 muun valtuutetun allekirjoittamassa aloitteessa esitettiin 20 000 euron lisämäärärahaa Ääniä festivaalille. Lisäksi aloitteessa toivottiin, että kaikille Äänekosken kyläyhdistyksille, jotka järjestävät kylien yhteisöjä kokoavan avoimen tapahtuman vuosina 2021–2022 tai osallistuvat kaikille avoimen tapahtuman järjestämiseen, tarjotaan lisätukea varsinaisen perusavustuksen lisäksi. Kaupunginhallitus otti aloitteeseen kielteisen linjan ja ehdotti valtuustolle, että se toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi.

Marke Tuominen (ps.) sanoi olevansa ihmeissään kaupunginhallituksen linjauksesta.

– Vapaa-aikalautakunnassa on säästynyt rahaa, koska tapahtumia ei ole voitu järjestää. Toiminta-avustuksia tarvitaan nyt sen rahan puitteissa, mitä lautakunta voi antaa.

Sirpa Martins (vas.) piti harmillisena, että valtuusto katsoisi Turusen ja Hongan aloitteita erikseen.

– Kulttuurimäärärahat pitää saada siihen käyttöön, mihin ne on tarkoitettu. Niitä jää käyttämättä ilman koronaakin. Toivottavasti Tiia Turusen aloite tulee vielä tänä vuonna käsiteltyä.

Joni Kotilainen (ps.) esitti toivomuksen, että muutkin Äänekosken alueen tapahtumat eri taajamissa eivät ole epätasa-arvoisessa asemassa festivaalin nähden.

– Muutkin tapahtumat ansaitsevan saman tuen kaupungilta.

Tuominen ehdotti Pekka Oulin (sd.) kannattamana, että Pilvi Hongan aloite palautetaan kaupunginhallitukselle valmisteluun.

Matti Virtanen (vas.) sanoi, ettei Hongan aloitetta ole järkevää palauttaa hallitukselle. Matti Tiusanen (kesk.) oli samaa mieltä.

Paula Maukonen (kesk.) kysyi vs. vapaa-aikajohtaja Jukka-Pekka Pohjolaiselta, onko ylimääräistä tukirahaa jäljellä.

– Tänä vuonna kohdeavustuspuolella on vielä rahaa jäljellä. Mutta 50 000 euron tukisummia ei ole suoraan myönnettäväksi. Esimerkiksi konserttien tilalle on suunniteltu jo korvaa toimintaa kesäajalle.

Valtuusto päätyi kuitenkin äänin 35–8 toteamaan Hongan aloitteen loppuunkäsitellyksi kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaan. Marke Tuominen ja Pekka Ouli jättivät eriävän mielipiteen.

– Ihmettelen keskustelua, että äsken koulun katto ei meinannut saada korjausrahaa, mutta nyt ollaan syytämässä lisää rahaa kulttuuriin, Rolf Nyholm (sd.) totesi äänestyksen jälkeen.

Useat valtuutetut peräänkuuluttivat sitä, että valtuuston päätöksenteon pitää olla lainmukaista.

– Toivottavasti hallitus valmistelee jatkossa esityksensä tarkemmin, ettei tule tällaisia sotkuja, totesi Simo Holopainen (vas.)

Tiia Turusen tekemä aloite päätyi lopulta kokonaan uudeksi valtuustoaloitteeksi.

– Nämä ei ole hallituksen valmisteltavia asioista vaan vapaa-aikalautakunnan. Toivotaan todella, että aloite saadaan päätöksentekoon jo kesäkuun valtuustossa, Sirpa Martins lisäsi.

– Valitsemme asiantuntijoita lautakuntiin, mutta lautakuntien asiantuntemusta ei käytetä hyväksi. Aloitteet pitäisi tehdä niin varhaisessa vaiheessa, että niitä voitaisiin käsitellä lautakunnissa. Kokonaisnäkemyksestä ei ole hajuakaan, Pentti Salminen (sd.) totesi.