Äänekoski ensimmäisten joukossa mukaan Jyväskylän kaupunkiseudun MAL-hankkeeseen

Äänekosken kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti maanantaina lähteä mukaan Jyväskylän kaupunkiseudun MAL-hankkeeseen.

Jyväskylän kaupunkiseutu saa valtiolta kymmeniä miljoonia euroja investointeihin, joilla tuetaan kestävää liikkumista ja asumista vuoteen 2031 mennessä.

Käytännössä niin kutsuttu MAL-tuki kohdistuu esimerkiksi kävely- ja pyöräteihin, linja-autoliikenteen houkuttelevuuden lisäämiseen sekä tiiviin, palveluja ja työpaikkoja lähellä olevan kohtuuhintaisen asumisen toteuttamiseen.

Valtion tuen edellytyksenä on kuntien omarahoitus.

Jyväskylän kaupunkiseudun MAL-sopimukseen kuuluvat Jyväskylä, Hankasalmi, Laukaa, Muurame, Petäjävesi, Toivakka, Uurainen ja Äänekoski.

– Sopimus mahdollistaa kustannustehokkaat liikennehankkeet, joita Äänekoskella on jo ehdotuslistalla. Lisäksi Nelostien parannushanke Vehniä-Hirvaskangas -välillä kuuluu samaan kokonaisuuteen, totesi kaupunginjohtaja Matti Tuononen.

Valtuutettu, kansanedustaja Juho Kautto (vas.) kertoi, että uusista alueista sovittiin hallitusohjelmassa jo kaksi vuotta sitten.

– Meni valitettavan pitkään, että päästiin tähän tilanteeseen. On äärimmäisen hyvä, että Äänekoski on mukana hankkeessa. MAL-sopimukset ovat erittäin haluttuja koko maassa.

MAL tarkoittaa maankäyttöä, asumista ja liikennettä. Sopimuksia tekevät valtio ja suurimmat kaupunkiseudut. Valtio osoittaa Jyväskylän kaupunkiseudun liikennehankkeisiin 3,3 miljoonaa euroa vuosina 2022–2023.

Puukerrostalojen rakentamista vauhditetaan 5 000 euron käynnistysavustuksella asuntoa kohden, kunhan kyse on pitkällä korkotuella nousevasta kohteesta.

MAL-sopimukset tulevat voimaan, kun seudun kunnat ja valtioneuvosto ovat hyväksyneet ne.

Aiemmin MAL-sopimuksia on tehty Helsingin, Tampereen, Turun ja Oulun kaupunkiseuduilla.

Mikä MAL-sopimus?

MAL-sopimuksilla edistetään vähähiilistä ja kestävää yhdyskuntarakennetta ja sitä tukevaa liikennejärjestelmää ilmastonmuutoksen torjumiseksi sekä mahdollistetaan sujuva arki, työmarkkinoiden toimivuus ja elinkeinoelämän elinvoimaisuus.

Sopimuksessa määritellään tavoitetila seuraavalle 11 vuodelle sekä konkreettiset toimenpiteet vuosille 2021–2023. Sopimus tarkistetaan eduskuntavaalikausittain.

Asumista, työpaikkojen ja palvelujen sijoittumista ohjataan kunnissa kaavoituksella siten, että mahdollistetaan kestäviin liikkumismuotoihin perustuvat valinnat.

Jalankulun ja pyöräilyn olosuhteita parannetaan erityisesti keskustoissa ja niiden läheisyydessä. Parannuksia kohdennetaan pääasiassa olemassa oleville väylille, joiden käyttöaste on korkea. Myös uusia yhteyksiä rakennetaan, kun ne arvioidaan tarpeelliseksi ja käyttöaste korkeaksi.

Seudun kunnat sitoutuvat ohjaamaan uutta asuntorakentamista pääosin keskustoihin, aluekeskuksiin ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien varsille.

Luvassa on myös tori-, aukio- ja puistoinvestointeja, viherverkostoja sekä uusia pysäköintiratkaisuja.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut