Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänekosken Nuorisovaaleissa voittoon yllätysykkönen

Äänekosken Koulunmäen yhtenäiskoulun ysiluokkalaiset ja yksi seiskaluokka äänestivät eilen tiistaina nuorten kuntavaaleissa.

Nuoret valitsivat omat ehdokkaansa kaupunginvaltuustoon kuntavaaleissa ehdolla olevista ehdokkaista.

Äänekosken äänikuningattareksi nousi perussuomalaisten ensi kertaa ehdolla oleva Marjo Rautiainen 11 äänellä, kakkoseksi kiri keskustan Sami Maukonen 9 äänellä ja kolmanneksi vihreiden Pilvi Honka kuudella äänellä.

Vaalijärjestelyistä oppilaiden kanssa vastannut yhteiskuntaopin ja historian opettaja Niko Rossi kertoo, että koululaisten äänet hajosivat laajalle ja useat ehdokkaat saivat vaaleissa ääniä.

Kaikkiaan nuorten vaaleissa Äänekoskella annetiin noin 130 ääntä. Niistä suurimman potin keräsivät perussuomalaiset, 33 ääntä.

Toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousi keskusta 25 äänellä ja kolmanneksi demarit 22 äänellä.

– Nuorisovaalit on järjestetty aina kun on ollut vaalivuosi, niin kuntavaaleissa, eduskuntavaaleissa, presidentinvaaleissa kuin europarlamenttivaaleissa, Niko Rossi kertoo.

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi on koordinoinut Nuorisovaaleja 1990-luvulta lähtien.

– Saamme Allianssilta äänestyslipukkeet ja muut materiaalit vaalien järjestämistä varten, Rossi kertoo

9A -luokalta viiden hengen tiimi innostui Nuorisovaalien vaalivirkailijoiksi. He järjestivät äänestyspaikan, neuvoivat oppilaita äänestyksen käytännöissä sekä kirjasivat ja laskivat annetut äänet. Vaalivirkailijat odottavat innolla myös tulevaisuudessa häämöttävää äänioikeuttaan.

– Aion ehdottomasti äänestää vaaleissa, sitten kun se on mahdollista. Kiva päästä vaikuttamaan, Elsa Sorri kertoo.

Nuorisovaaleihin osallistuu Suomessa tänä vuonna kaikkiaan 246 peruskoulua, 75 lukiota, 45 yhtenäiskoulua, 45 ammatillista oppilaitosta sekä 27 muuta nuorten ryhmää esimerkiksi nuorisovaltuustoa.

Nuorten kuntavaalitulos julkistetaan Yle:llä Uutisluokan erikoislähetyksessä 26.5. klo 12.