Ääniä Festivaali aikoo palauttaa myös jazzia Äänekoskelle - festarin ohjelmassa nyt yli 60 esiintyjää

Vastaava tuottaja Jasu Rossi, sisällöntuottaja Anniina Hetesuo ja ohjelmavastaava Mimi Steffansson joukkoineen sorvaavat Ääniä Festivaalia pystyyn. Risto Korhonen

Marjo Järvikylä

Heinä-elokuun taitteessa Äänekoskella järjestettävä monitaiteellinen Ääniä Festivaali aikoo palauttaa jazzin kaupunkiin. Ääniä Festivaali julkisti lisää ohjelmistoaan tänään torstaina.

Ääniä Festivaalin järjestäjien mukaan tapahtuman lavoilta löytyy kesällä monipuolinen jazz-kattaus, mutta myös paljon improvisaatiota sekä kansan- ja maailmanmusiikkia.

Tästä on festivaalitoimijoiden mukaan kiittäminen Antti Lähdesmäkeä, joka on työskennellyt viime vuodet improvisoidun musiikin parissa ulkomailla ja vastaa nyt festivaalin jazz-ohjelman kuratoinnista.

– Ääniä Festivaalilla ei laiteta raja-aitoja musiikille. Teemme kansainvälistä yhteistyötä, ja koin tärkeäksi, että kansainväliset taiteilijat kohtaavat toisensa Äänekoskella. Tiedä millaista luomistyötä päästään näkemään, kun maantieteelliset rajat eivät ole esteenä, Lähdesmäki kertoo tapahtuman tiedotteessa.

Kansainvälistä tunnelmaa luo sujuvasti eri tyylilajien välillä liikkuva espanjalainen Alizia Lázaro. Lázaron musiikissa yhdistyvät hänen kotimaansa kaikuja laulavat melodiat, syvät äänimaisemat sekä suvereeni, klassisen ja jazzmusiikin rajojen yli liikkuva pianismi, tapahtuman tiedotteessa kuvaillaan.

Myös jordanialaisen Nemat Battahin sekä ruotsalaisen Isa Holmgrenin muodostamassa Staerna Duossa kohtaavat lämmin ja eksoottinen, arabialainen lauluperinne sekä kuulas ja avara skandinaavinen kansanmusiikki.

Antti Lähdesmäki kapuaa myös itse lavalle osana Ääniä Collective 2021 -konserttia, jossa päästään fiilistelemään aidosti paikan päällä syntynyttä musiikkia, sillä konsertin inspiraation lähteinä ovat festivaalin tunnelma, esiintyjät, yleisöt sekä Äänekoski.

Perinteisempää jazzia edustavaa, mustan amerikkalaisen musiikin traditiosta kumpuavaa tunteellista ja sävellyskeskeistä materiaalia soittava vibrafonitrio Maan Tila lukeutuu keulakuvansa Mikko Antilan johdolla kotimaisen jazzin kuumimpiin nuoriin nimiin.

Kotimaista osaamista esittelee myös kahden kitaran johtama, rock- ja hip hop -vaikutteinen, kvartetti Dynamic Dynamic.

Paikallista osaamista ei ole tapahtumassa unohdettu. Tällä hetkellä kuudetta albumiaan Sumiaisten sydänmailla, salaisessa sijainnissa valmisteleva Gaspard Oil nousee lavalle. Esiintymässä on myös 40 vuotta tänä vuonna täyttävä 30-henkinen sekakuoro Kosken Laulu.

Ääniä Festivaalin ohjelmatuottaja Mimi Steffansson iloitsee laajasta koko viikon ajalle levittäytyvästä ohjelmasta.

– Esiintyjiä on jo yli 60 ja vielä on mahdollista, että muutama saadaan mukaan. Ihanaa, että meillä on mukana laajasti eri taiteenlaleja. Olen toiveikas, että rajoitukset hellittävät ja ihmiset pääsevät oikeasti paikan päälle nauttimaan, Steffansson kertoo tiedotteessa.

Ääniä-viikon ohjelmistoa aiotaan levittää myös keskusta-alueen ulkopuolelle.

– On hienoa, että olemme saaneet vietyä taidetta oikeastikin muuallekin kuin Äänekosken keskusta-alueelle. Vaikka ohjelma painottuukin loppuviikosta tuttuun paikkaan, Häränvirran rantaan Rantapuistoon.

Musiikin lisäksi ohjelmisto koostuu esittävästä taiteesta sekä erilaisista näyttelyistä ja työpajoista. Äänekoskelaislähtöisten Venla Kaasisen ja Ville Koskivaaran näyttely Pinnan tuntuma tarkastelee keskisuomalaisia vesistöjä lähietäisyydeltä.

Kotiseudun vesistöt näyttäytyvät Kaasisen filmivalokuvien ja Koskivaaran matkapäiväkirjoihin sekä Kaasisen valokuviin perustuvien runojen kautta uudessa valossa.

Suolahden Kamerat puolestaan pystyttää näyttelynsä Suolahden Wanhalle Asemalle.

Sovinnaisuuden ja traditioiden rajoja sen sijaan rikkoo hämeenlinnalainen, vastikään kuvataiteen maailmaan astunut nuorimies, joka kantaa nimeä Tuhma Herne.

26.7.–1.8. järjestettävän Ääniä Festivaalin ohjelmisto aiotaan pitää pääosin maksuttomana yhteistyökumppaneiden avulla.

Tapahtumaa järjestävät paikalliset Kulttuuri- ja mediaosuuskunta Pukkimäki Osk ja Äänekosken rockmusiikin yhdistys Ärmy ry. Äänekosken kaupunki on tapahtuman tämänvuotinen pääyhteistyökumppani.

Lisää yksittäisiä kiinnityksiä aiotaan vielä julkaista kesän aikana.

Ääniä Festivaalin ohjelmisto 2021:

Musiikki: Duo Kaitajärvi, Pasi Hanhisalo, Gaspard Oil, Isä ja Poika OY, Jori Mäenpää, Kaita Isäri Seppälä, Kellari Kostaa, Kolmas Aalto, Kosken Laulu, Kurkiaura, Pihla Heikintytär, Sauli Niskanen, Ville Koskivaara, Äänekosken Laitakaupungin Orkesteri, SeElää!, Maan Tila, Staerna Duo, Alicia Lázaro, Dynamic Dynamic, Aaro Laitinen Quintet, Antti Lähdesmäki Trio, Ääniä Collective 2021, Isa Holmgren.

Näyttelyt ja työpajat: Suolahden Kamerat -näyttely, Venla Kaasinen & Ville Koskivaara, Tuhma Herne.

Kommentoi