Äänekoski sai oman nimikko-omenapuun Ahvenanmaalta

Äänekosken omenapuu on lajikkeeltaan Zonga. Visit Åland

Sanna Kuitunen

Äänekoskelaisilla on nyt oma omenapuu Ahvenanmaalla. Äänekosken puu sijaitseee Tjudössä, Öfvergårdsin tilalla, jota pitää pariskunta Anna ja Jan Alm.

– Tilallamme viljellään yhteensä 17 erilaista omenalajiketta. Äänekosken puu on lajikkeeltaan Zonga. Päädyimme siihen, koska se on hyvin maukas ja monikäyttöinen omena. Zonga on kypsä poimittavaksi syyskuussa ja lajike on allergiaystävällinen, Anna ja Jan Alm kertovat.

– Nimikkopuuta voi tulla ihailemaan paikan päälle. Syyskuussa Ahvenanmaalla vietetään suurta sadonkorjuujuhlaa ja tuolloin ovat kaikkien kaupunkien asukkaat tervetulleita poimimaan oman kaupunkinsa omenoita, Jan ja Anna kannustavat.

Nimikkopuu-kampanja on osa Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhlavuoden viettoa. Maakunnassa harkittiin muun muassa omenapuun taimen lähettämistä kaupunkeihin, sillä Ahvenanmaa on Suomen suurin omenatarha ja maakunnassa viljellään 70 prosenttia kotimaisista omenoista. Puiden lähettämisen sijaan ahvenanmaalaiset päätyivät kuitenkin antamaan oman nimikkopuun jokaiselle Suomen kaupungille Ahvenanmaalta.

Kommentoi