Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viranomaisten yhteinen harjoitus: Trukin ja säiliöauton törmäys aiheutti suuronnettomuuden vaaran Äänekosken tehdasalueella

Nouryonin tehdasalueella sattui keskiviikkona aamulla kello 9 jälkeen vakava onnettomuus, kun trukki törmäsi monokloorietikkahappoa kuljettaneen säiliöauton kylkeen. Törmäyksen seurauksena kolme henkilö loukkaantui, yksi vakavasti. Kaikki loukkaantuneet altistuivat säiliöautosta valuneelle erittäin syövyttävälle ja myrkylliselle monokloorietikkahapolle.

Tämä tilanne voisi olla totta. Tällä kertaa kyse on kuitenkin pelastus- ja ympäristöviranomaisten, poliisin ja yrityksen yhteisestä suuronnettomuusharjoituksesta. Sisä-Suomen Lehti oli harjoituksessa mukana paikallismediana. Toimittajan tehtävänä harjoituksessa oli hiillostaa onnettomuuden tiedostustilaisuudessa mukana olevia viranomaisia.

Tässä harjoituksessa vuoto sattui allastamattomalla, rekkojen odotusalueella. Tehdasalueen vieressä sijaitsevaan Kuhnamo-järveen pääsi valumaan sadevesiviemärin kautta noin 5000 litraa kemikaalia.

Onnettomuuspaikalle hälytettiin Keski-Suomen alueelta kaikkiaan 17 yksikköä sekä lääkärihelikopteri Kuopiosta.

– Onnettomuus ei aiheuttanut vaaraa tehdasalueen ulkopuolella. Ensihoito huolehti loukkaantuneista ja pelastusyksiköt keskittyivät rajaamaan vuotoa, kertoo päivystävä aluepalomestari Tuomas Lyytikkä kertoo.

Poliisi eristi keskustassa liikenteen ja valmistautui evakuointeihin tarvittaessa.

Sisä-Suomen Lehden harjoitusta varten saaman silminnäkijähavainnon mukaan trukkikuski olisi ajanut tahallaan säiliön kylkeen. Onnettomuus on herättänyt keskustelua myös kaupungin somepalstoilla. Poliisi ei ota tässä vaiheessa kantaa tahallisuuteen.

– Poliisi ei ole vielä päässyt kuulemaan loukkaantuneita. Selvitämme parhaillaan tapahtumien kulkua ja tutkinnanjohtaja tiedottaa asiasta myöhemmin. Tällä hetkellä ei ole tiedotettavaa, toteaa komisario Tero Halmela.

Äänekosken kaupungin ympäristöpäällikkö Juhana Jalkasen mukaan onnettomuus ei aiheuta keskustan alueella ympäristötoimenpiteitä.

– Tehdas huolehtii itse pilaantuneen maa-alueen puhdistamisesta. Sadeveden purkuputki sijaitsee Kuhnamossa virtauspaikassa.

– Monokloorietikkahappo hajoaa vedessä, eikä se tässä tilanteessa tehdyn riskinarvion perusteella aiheuta vaaraa esimerkiksi vesistön eliöille tai käyttäjille. Vaara-alue jäi suppeaksi.

Varotoimena alueen sadevesiviemäreitä on tukittu patopelleillä.

Nouryonin Äänekosken tehtaanjohtaja Jukka Kivimäki kertoo, että tapahtuma on tehtaan normaalissa toiminnassa epätodennäköinen onnettomuus.

– Koulutamme alueella liikennöivää henkilöstöä säännöllisesti. Tehdasalueella on päivittäin runsaasti liikennettä. Selvitämme parhaillaan, miten onnettomuustilanne on syntynyt.

Keski-Suomen pelastuslaitos on tehnyt Nouryon Chemicals Finland Oy:n Äänekosken tehtaalle ulkoisen pelastussuunnitelman. Siinä on pyritty huomioimaan kaikki onnettomuustilanteet, jotka voivat aiheuttaa suuronnettomuuden tai sen vaaran. Pelastuslaitoksen velvoitteena on järjestää suuronnettomuusharjoitus kohteessa kolmen vuoden välein.