Toivo Parantaisen syntymää muistetaan ensi torstaina Äänekoskella - Taidemuseolla avoin tapahtuma

Toivo Parantaisen (1921-1994)) syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta. Sisä-Suomen Lehden arkisto

Marjo Järvikylä

Äänekoskelaisen opettaja-taidekeräilijä Toivo Parantaisen (1921-1994) syntymästä tulee kuluneeksi ensi viikon torstaina sata vuotta.

Äänekosken taidemuseo järjestää Parantaisen muistoksi tuolloin pienimuotoisen tapahtuman.

Tapahtuma alkaa ensi viikon torstaina kello 11 Äänekosken hautausmaalta, jossa kokoonnutaan Rauhankadun yläparkkipaikalla. Parkkipaikalta kuljetaan Toivo Parantaisen haudalle viemään kukkatervehdys ja tämän jälkeen siirrytään Äänejärven rantaa pitkin taidemuseolle, jonka piha-alueella nostetaan juhlapäivän kunniaksi Suomen lippu salkoon.

Noin kello 12 taidemuseolla alkaa opastettu kierros uusittuun perusnäyttelyyn ja sen jälkeen kesän 2021 näyttelyyn Toivo Parantainen (1921-1994) – mesenaatti ja keräilijä.

Toivo Parantainen keräsi elinaikanaan mittavan taidekokoelman, jota hän esitteli hankkimassaan Liimattalan lakkautetussa kyläkoulussa vuodesta 1971 alkaen. Taidekoti säätiöitettiin myöhemmin ja sen kokoelman hallinnointi siirtyi Äänekosken kaupungille 2000-luvun alussa.

Taidemuseon uudistetussa perusnäyttelyssä on nostettu esille tunnettujen suomalaisten taiteilijoiden, kuten H. Ahtelan, Hugo Simbergin, Simo Hannulan, Urho Lehtisen ja Veikko Vionojan teoksia.

Ensi viikon torstain tapahtumaan on vapaa pääsy, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita, Äänekosken taidemuseon tiedotteessa todetaan.

Museon sisätiloissa on voimassa maskisuositus ja myös käsien desinfiointiin sekä etäisyyksistä huolehtimiseen tulee kiinnittää huomiota.

Kommentoi