Äänekoski täyttyy tällä viikolla Äänistä

Kulttuuri: Uusi monitaidefestivaali syntyy talkootyönä, rakkaudesta kulttuuriin.

Outi Pantsar ja Einari Tarvainen vastaavat Äänekosken Taidepuiston tapahtumista Ääniä Festivaaleilla. Iso banderolli hakee vielä paikkaansa puistosta. Heli Hyttinen

Anni Jolkkonen

Ääniä Festivaali alkoi eilen ensimmäistä kertaa Äänekoskella. Kyseessä on uudenlainen monitaidefestivaali, joka tarjoilee erilaista ohjelmaa ympäri Äänekoskea koko viikon, pääosin ilmaiseksi.

Festarit pidetään 26.7.-1.8. välisenä aikana ja ohjelmassa on yli 60 esiintyjää. Ohjelmistoon kuuluu musiikkiesityksiä, kuvataidetta, teatteria ja poikkitaiteellisia performansseja.

Esitysten lisäksi festareilla voi osallistua erilaisiin työpajoihin, joissa pääsee tutustumaan esimerkiksi neulegraffitien ja yhteisöllisen taiteen tekemiseen.

Alkuviikon ohjelma painottuu esittävään taiteeseen ja taidenäyttelyihin. Musiikkiesitykset alkavat keskiviikkona, kun Taidepuiston lavalle nousevat Sauli Niskanen ja Toivo Susi. Loppuviikko painottuu musiikkiin ja lavoilla nähdään mm. Lauri Haav, UNYA ja Gaspard Oil.

Järjestäjien mukaan Ääniä Festivaali ei laita raja-aitoja musiikille ja ohjelmistossa nähdään lukuisia genrejä jazzista räppiin. Mukana on paljon paikallisia muusikoita Äänekoskelta.

Lapsille ohjelmassa on mm. skedetapahtuma Huuhaan perhepuistossa torstaina ja Loiskis-orkesterin konsertti Keskusaukiolla lauantaina.

Ääniä Festivaali levittäytyy koko kaupungin alueelle. Musiikkiohjelma järjestetään pääosin Rantalavalla, Keskusaukiolla ja ravintola Willessä. Taidenäyttelyihin pääsee osallistumaan esimerkiksi Torigalleriassa, Hoikkasalissa, Hiskinmökissä, Wanhalla Asemalla ja Taidemuseon pihassa.

Lisäksi ohjelmaa järjestetään Ääneseudun kirkoissa, eri ravintoloissa, Suolahtisalissa ja Työskin puistossa.

Tapahtuman järjestää paikalliset kulttuuri- ja mediaosuuskunta Pukkimäki Osk ja Äänekosken rockmusiikin yhdistys Ärmy ry. Keitelejazzien loppuminen viime vuonna innosti Ääniä Festivaalien järjestäjiä kehittelemään sen jättämän aukon tilalle uuden tapahtuman.

Järjestäjät pyrkivät tuomaan taiteen ja kulttuurin keskelle Äänekosken kauneinta kesää niin, että se olisi kaikkien saavutettavissa.

Ääniä Festivaalit piti järjestää jo kesällä 2020, mutta suunnitelmat siirtyivät koronapandemian takia vuodella eteenpäin.

Festarit on järjestetty pitkälti vapaaehtoistyönvoimin. Tapahtuman suurin yhteistyökumppani on Äänekosken kaupunki, joka on tukenut tapahtumaa noin 20 000 eurolla.

Muita tapahtuman tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat Äänekosken energia ja Äks-lehti.

Kommentoi