Ääniä Festivaali: Uusia näkökulmia ja hyvää fiilistä – ilmaisun työpajassa harjoitellaan kirjottamista

Sanallisen ilmaisun ja voimauttavan valokuvan työpajan ensimmäisenä päivänä pohdittiin valokuvien avulla, millä fiiliksillä osallistujat tulivat pajalle. Venla ja Päivi Kaasinen takana oikealla. Enni Varteva

Enni Varteva, Siru Sauriala, TET-toimittajat

Ääniä Festivaaleilla on käynnissä jo kolmas tapahtumapäivä. Tiistaina alkanut kaksipäiväinen Sanallisen ilmaisun ja voimauttavan valokuvan työpaja veti mukaansa vajaan kymmenen hengen ryhmän. Pajan ohjaajina toimivat äänekoskelaiset äiti ja tytär Päivi Kaasinen ja Venla Kaasinen.

Päivi Kaasinen on käynyt luovien alojen koulutuksia ja toimii itse Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistossa opettajana. Hänen oppilaitaan ovat kasvatus ja ohjausalan oppilaat eli lastenohjaajiksi ja nuorisotyöntekijöiksi kouluttautuvat. Kaasinen teettää myös oppilaillaan monenlaisia luovia tehtäviä, kuten valokuvasarja töitä ja taideprojekteja.

Hän kiinnostui taiteesta ja kirjoittamisesta jo pienenä.

– Lapsena minua sanottiin pieneksi runotytöksi, tykkäsin jo silloin kirjoittaa runoja. En kirjoittanut pitkään aikaan, mutta viime vuosina sekin on lukemisen kanssa tulleet takaisin elämääni.

Kaasinen aloitti vuonna 2014 kirjallisuusterapiaohjaaja -koulutukseen. Hän innostui myös voimauttavasta valokuvauksesta.

– Moderni taide on kiinnostavinta, sillä se antaa elämyksiä ja herättää ajatuksia, se voi olla myös lähtökohta omaan kirjoittamiseen.

Vapaa-ajallaan Kaasinen harrastaa kulttuuria laidasta laitaan.

– Luen, kirjoitan, kierrän näyttelyitä, katson elokuvia, käyn keikoilla, valokuvaan ja rakennan nukkekoteja. Nukkekodeissa tärkeintä minulle on tarinoiden luominen hahmoille.

Äiti ja tytär ovat jo pitkään halunneet tehdä yhdessä luovan projektin, sillä Venla Kaasinen opiskelee kolmatta vuotta Turun taideakatemiassa. Ääniä Festivaalin järjestäjät innostuivat ideasta heti.

Pajassa osallistujat tekevät pieniä kirjoitusharjoituksia omasta elämästään. Venla kuvaa osallistujia, ja osallistujat saavat kuvat muistoksi itselleen. Kuvissa päästiin käyttämään voimauttavan valokuvan tekniikkaa.

– Toivon että paja antaa uusia näkökulmia, hyvää fiilistä ja uusia ajatuksia mukaan ennen lähtöä, Päivi Kaasinen sanoo.

– Hiskinmökki on tosi toimiva tällaiseen pieneen työskentelyyn.

Edit: 30.7. kello 14:30 Venla Kaasinen opiskelee Turussa, ei Tampereella.

Kommentoi