Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 600 koiraa Äänekosken Liikuntapuistoon: "Tuli tippa linssiin, sillä kehässä oli niin hieno koira"

Äänekosken Liikuntapuiston yleisurheilukentällä järjestetään tulevana lauantaina 14. elokuuta koiranäyttely, jossa on mukana FCI-roturyhmistä 1/ 2 ja 5/9 koiria, yhteensä 617 ilmoittautunutta. Näihin ryhmiin kuuluvat lammas- ja karjakoirat, pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat, pystykorvat ja alkukantaiset koirat sekä seura- ja kääpiökoirat.

Koirien lisäksi paikalla on yhdeksän tuomaria sekä kuutisenkymmentä talkoolaista. Niin koirat kuin tuomaritkin tulevat eri puolilta Suomea. Vipinää riittää.

– Viime vuonna koiranäyttely peruuntui koronan vuoksi, nyt se järjestetään koronasta huolimatta. Toivomme, että alueelle tullaan vain terveenä. Suosittelemme maskien käyttöä, samoin käsidesin, jota on tarjolla ympäri aluetta, muistuttaa Ala-Keiteleen Kennelkerhon puheenjohtaja Tarja Pullinen ja jatkaa:

– Isolla kentällä on kahdeksan kehää ja ne sijaitsevat hyvin väljästi. Turvavälien pitäminen on sen myötä mahdollista. Toivomme, että tapahtuma-alueella olevat poistuvat paikalta heti sen jälkeen, kun oman koiran arvostelu on ohi.

Koiranäyttely on alkoholiton tapahtuma. Alueelle autolla tulevilta peritään paikoitusmaksu.

Yhtenä koiranäyttelyn tuomarina toimii laukaalainen Jarmo Hilpinen. Tuomaritoiminta on hänen mielestään normaalia jatkumoa koira- ja koiranäyttelyharrastukselle, jonka hän aloitti 90-luvun puolivälissä oman koiransa kanssa.

– Suunnittelin pitkään tuomarikoulutukseen menoa. Karsinta koulutukseen on tiukka. On oltava pitkän linjan kasvattaja, oman rodun rotuyhdistyksen jäsen vähintään 10 vuotta ja saatava omalta kennelpiiriltä puoltava lausunto, Hilpinen pohtii.

Kun taustat ovat kunnossa, ovat vuorossa alkeiskurssi, pääsykokeet, koirasilmätestit ja haastattelu. Niiden hyväksytty suorittaminen antaa mahdollisuuden mennä peruskurssille ja suorittaa loppukoe. Kokeeseen kuuluu muutama koirarotu, joista yksi on kotimainen.

Hilpinen voi tällä hetkellä tuomaroida 65 rodun kanssa ja opiskelu koiratuntemuksesta jatkuu. Vaikka tuomarina oloa on takana vielä vähän, mukaan mahtuu muutamia huippukokemuksia.

-– Hämeenlinnan näyttelyssä tuli tippa linssiin, sillä siellä oli niin hieno koira kehässä, shih tzu, Jarmo Hilpinen muistelee.

Jokaisessa koiranäyttelyssä on näyttelyohjaaja, Äänekoskella 14.8. hän on laukaalainen Marko Salmela. Keski-Suomen Kennelpiirin alueella näyttelyohjaajia on kaksi.

– Näyttelyohjaajana olen mukana ennen näyttelyä yhdessä järjestäjien kokouksessa, jotta tiedän, että kaikki on huomioitu ja kaikki toimii. Näyttelypäivänä olen paikalla Kennelliiton edustajana ja katson, että kaikki menee sääntöjen mukaan. Minulle kuuluu myös mahdollisten ongelmien ratkaisu, Salmela kertoo työstään.

Salmela nimettiin tehtävään alkuvuodesta. Hän on toiminut kasvattajana vuodesta 2002 ja hänellä on pitkä kokemus myös kehätoimitsijana.

Hilkka Kosonen ja Marika Torpakko-Ahonen toimivat näyttelyn tuomarisihteereinä. Heidän tehtävänsä on muun muassa hankkia näyttelyyn tuomarit ja jakaa koirat eri tuomareille. Kun näyttelyitä järjestetään paljon, tuomarihankinta vaatii työtä.

Koiranäyttely alkaa Äänekosken liikuntapuiston yleisurheilukentällä lauantaina kello 9. Näyttelyn kaunein koira on selvillä noin kello 15.30.

Äänekosken koiranäyttelyn järjestävät Ala-Keiteleen Kennelkerho, Hietaman Haukku ja Suolahden Metsästysseura yhdessä.