Wahlmanin talo siirretään taidemuseon tuntumaan – toimii jatkossa yhdistysten yhteiskäytössä tai toimistoina

Tässä on Wahlmanin talon uusi paikka. Takana näkyy taidemuseo. Vasemmalla puistoalueen takana kulkee junarata. Salla Norontaus

Salla Norontaus

Äänekoskentien tuntumassa sijaitseva Wahlmannin talo siirretään taidemuseon etualalla olevalle puistoalueelle. Arkkitehti Birger Fesderleyn vuonna 1925 suunnittelemalla rakennuksella on Keski-Suomen museon mukaan erityistä teollisuushistoriallista ja rakennushistoriallista merkitystä ja sen säilyminen tulee turvata.

– Rakennus sijoittuu toimistorakennusten korttelialueelle. Sen käyttötarkoitusta suunnitellaan tarkemmin siirtymisen jälkeen. Kaupunki voi vuokrata tiloja toimistokäyttöön. Tai sitten rakennus voisi toimia paikallisten järjestöjen yhteisenä tilana, kertoo kaavoituspäällikkö Nina Marjoniemi.

Rakennuksen vuokraamisesta päättää tuleva kaupunkirakennelautakunta ja kaupunkirakennepalvelut.

Rakennuksen siirrosta vastaa Metsä Board Oyj. Yhtiö aikoo omalla kustannuksellaan hankkia tarvittavat luvat, siirtää talon ilman kellaritiloja, uusia siirron vuoksi irrotettavan vesikaton, maalata rakennuksen ulkopuolelta, uusia vesirännit sekä korjata siirrossa kärsivät rakennusosat, kuten lattian ja erkkerit. Lisäksi yhtiö asentaa taloon sähkölämmityksen ja tekee rakennuksen uudet perustukset.

Kaupunki saa rakennuksen omistukseensa veloituksetta. Yhtiö omistaa maa-alueen, jolle rakennus on tarkoitus siirtää ja vuokraa sen kaupungille.

Äänekosken kaupunki hankkii puolestaan omalla kustannuksellaan vesi-, viemäri- ja sähköliittymät taloon asti ja peruskorjaa tarvittaessa rakennuksen sisäpuolelta.

Metsä Board Oyj on hakenut asemakaavan muutosta Hiskinmäen alueelle tulevaisuuden liikentoimintaansa varten. Kaavan tarkoituksena on mahdollistaa teollisuustoimintojen sijoittaminen alueelle sekä rakentaa sujuvat ja turvalliset liikenneyhteydet Äänekoskentielle.

Aikaisemmin alueelta on jo siirretty alun perin myllärin asuinrakennuksena toiminut Hiskin mökki.

Äänekosken kaupunginhallitus pohtii suunnitelmaa maanantaina.

Kommentoi