Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansanedustaja Juho Kautto: "Metsä- ja Teknologiateollisuus murentavat yleissitovan työehtosopimusjärjestelmän"

Äänekoskelainen kansanedustaja Juho Kautto (vas.) kritisoi Metsäteollisuuden työnantajien erkaantumista valtakunnallisista työehtosopimuksista. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vaasassa puhunut Kautto toteaa, että Teknologiateollisuuden työnantajat ovat osittain seuranneet samaa esimerkkiä.

– Emme voi tätä seurata sivusta, erityisesti jos tämä leviää myös hyvin pirstaloituneisiin ja pienipalkkaisiin aloihin, Kautto sanoo eduskuntaryhmän tiedotteessa.

Hän ei pidä paikallista sopimista huonona, kun se tehdään aidosti sopimalla. Kauton mielestä Metsä- ja Teknologiateollisuuden tavoitteena on kuitenkin murentaa yleissitova työehtosopimusjärjestelmä.

– Se on turmiollista paitsi työntekijöille myös niille reiluille työnantajille, jotka haluavat turvata työntekijöidensä kohtuullisen palkkatason ja muut ansaitut työehdot.

– Olen keskustellut useiden yrittäjien kanssa ja he ovat poikkeuksetta kannattaneet yleissitovuutta, joka turvaa osaltaan samat pelisäännöt kaikille yrittäjille.

Kauton mukaan tulevaisuudessa on tarve tehdä huomattavia parannuksia työlainsäädääntöön, jos sopimusten yleissitovuus heikkenee. Nämä lait saattaisivat käsitellä minimipalkkaa, luottamusmiesten asemaa ja vakiintuneita työntekijöiden turvana ja etuna olevia työehtosopimusmääräyksiä kuten sairauspäiviä.

Työehtosopimusasioiden vieminen lakiin olisi Kauton mukaan suomalaiselle yhteiskunnalle tuntematon ja raskas prosessi.

– Näiden kysymysten lisäksi meidän tulisi vihdoin tarkastella yhteistoimintalakia ja päivittää se 2020 luvulle. Tällä hetkellä yhteistoimintalaki on maksimillaan kuuden viikon teatteri, jonka jälkeen työnantaja yksin saa tehdä päätöksensä.