Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen: "Yrittäjyyden eetos kantaa elämässä"

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen on huomannut, että yrittäjän elämäntapa ja ajattelu toimii muuallakin kuin pelkästään yritystoiminnassa.

Suolahdessa syntynyt ja Suolahdessa koulunsa käynyt Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen kävi viime torstaina kertomassa oman elämänsä polusta ja yrittäjyydestä Äänekosken lukion ykkös- ja kakkosluokan oppilaille luennolla ja abiturienteille striimauksen kautta.

– Olin alakoulussa pirun ujo kaveri, mutta jostain syystä seiskaluokkani kaverit ehdottivat minut edustamaan heitä oppilaskuntaan. Lehtori Kari Perälä kysyi minulta yllättäen voisinko lähteä mukaan oppilaskunnan hallitukseen.

Pieni kannustava ele lähti kantamaan pitkälle. Yhteiset asiat ja yhteiskunnalliset asiatkin alkoivat kiinnostaa nuorta miestä; politiikka ei niinkään. Nuorukaiset touhusivat ennakkoluulottomasti. Omassa koulussa Petri ja hänen kaverinsa houkuttelivat kouluunsa Yleisradion Radio Mafian ja sen ison tähden Waldon.

– Kun Ylen rekat ajoivat Telakkakadun koulun pihaan, selvisi että koulun sähkötekniikka ei riittänyt lähetyksen toteuttamiseen. Me koulupojat soitimme omin päin Kankaan sähköliikkeen asennustöihin. Rehtori Heikki Moilanen hyväksyi jälkikäteen sähköurakan kustannukset, naurahti Petri Salminen muistoilleen.

– Vaikka markkinoimme tapahtumaa, äänekoskelaiset eivät uskoneet että Radio Mafia ja Waldo tulevat Suolahteen eivätkä tulleet paikalle.

Into yhteisiin asioihin vaikuttamiseen ei laantunut ylioppilaskirjoitusten jälkeenkään. Varusmiesaika toi eteen varusmiestoimikuntien pääsihteerin tehtävät pääesikunnassa.

Yrittäjäperheen poika heittäytyi pääsihteeripestin jälkeen vauhdilla mukaan omaan yritystoimintaan. Akkuvuodet olivat innokkuuden aikaa ja toimintaa oli kumppaneiden kautta lähdes kahdessakymmenessä maassa. Myöhemmin perustettu toinen yhtiö kasvoi vauhdilla. Nopea, ehkä liian nopea kasvu tukahdutti toiminnan.

– Yritystoiminnassani on ollut sekä vahvaa kasvua että kompurointia, myöntää Petri Salminen. Yrittäminen kuitenkin jatkuu.

Viime vuosina työtä on riittänyt lisäksi yrittäjien järjestötoiminnassa ja myös Sauli Niinistön presidentin vaalikampanjan Keski-Suomen aluevastaavana. Tänä päivänä Petri Salminen johtaa Suomen suurinta elinkeinoelämän järjestöä.

– Peräti 115 000 yrittäjän järjestö on etujärjestö ja kansanliike, joka toimii myös sydämellään ja pitää tärkeänä, että meillä on jatkossakin suomalaisten omistamia yrityksiä, jotka voivat menestyä, kasvaa ja työllistää suomalaisia.

Petri Salminen ei ryhtynyt lukioluennollaan antamaan opiskelijoille neuvoja yrittäjyydestä eikä sen sisällöstä. Hän uskoi, että seuraava sukupolvi löytää kantavat ratkaisut itse, paremmin kuin hän.

Sen sijaan hän halusi tiivistää luentonsa lopuksi, mitä hän on neljänkymmenen vuoden mittaisella elämän taipaleella oppinut.

– Tee sitä mikä kiinnostaa. Ylpeyttäkin saa tuneta, kunhan ei mene ylimielisyyden puolelle. Toisten kunnioittaminen kantaa.

Elämän nautinnoista huolehtiva yrittäjien pomo muistutti lopuksi:

– Pidä hauskaa elämässäsi.

Yrittäjän päivää vietetään sunnuntaina 5. päivänä syyskuuta.