Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sataman tuntumassa voi tapahtua mitä tahansa – Järvipelastajat, SPR:n ensiapuryhmä ja Suolahden palokunnan edustajat järjestävät yhteisiä harjoituksia jatkossakin

Ala-Keiteleen järvipelastajat, SPR:n Suolahden osaston ensiapuryhmä ja Suolahden palokunta järjestivät ensimmäisen yhteisen vesipelastusharjoituksen Suolahden satamassa. Jo etukäteen yhteistä harjoittelua pidettiin tärkeänä, sillä kaikki kolme ryhmää toimivat samalla alueella ja mahdollisesti myös samoissa tilanteissa. Keskiviikkoilta olikin sopivan kesäinen vesipelastusharjoituspäivä: vettä satoi reippaasti ja tuuli oli kovaa ja puuskaista.

Harjoituksen suunnittelijana toimi Erkki Liimatainen Suolahden palokunnasta.

Kuvitteellinen vesipelastusharjoitustilanne lähti liikkeelle sataman kesäpäivien yhteydessä, jolloin vedessä huomattiin apua huutava ihminen. Näytteilleasettajina paikalla olivat SPR:n Suolahden ensiapuryhmän nallesairaala ja Ala-Keiteleen järvipelastajat omalla osastolla. Ensiapu-ryhmä teki ilmoituksen hätäkeskukseen, kertoi asiasta järvipelastajille ja molemmat lähtivät paikalle. Palokunta sai hälytyksen hätäkeskuksen kautta ja lähti satamaan. Vedestä pelastettiin kaksi henkilöä, toinen kylmettyneenä ja päänsä loukanneena, toinen elottomana.

Vesipelastusharjoituksen jälkeen tunne yhdessä harjoittelemisen tärkeydestä vain vahvistui. Kaikenlainen ja monipuolinen harjoittelu on tärkeää, jotta tositilanteessa on kokemusta siitä, miten toimitaan.

Osallistujat olivat yhtä mieltä siitä, että kokonaisuutena kaikki meni hyvin. Uhrit saatiin nopeasti paikannettua, pelastettua veneisiin, kuljetettua rantaan ja annettua heille tarvittavaa ensiapua.

– Kun saamme hälytyksen satamaan, emme tiedä, mitä on odotettavissa. Satama on melko laaja käsite ja siellä ja sen läheisyydessä voi tapahtua kaikenlaista. Nyt hälytyksessä puhuttiin yhdestä potilaasta. Kun tulimme paikalle, tilanne oli muuttunut ja potilaita olikin kaksi. Meidän tehtävämme oli pelastaa vedestä toinen henkilö, joka heti veneeseen pelastettua muuttui elottomaksi ja aloittaa elvytys, totesi palokunnan yksikönjohtaja Jussi Linnala.

Viestiliikenne toimi kokonaisuutena hyvin.Yhteys järvipelastajiin toimi sen jälkeen, kun saimme kanavat selville, Linnala jatkoi.

Järvipelastajat tulivat harjoitukseen suoraan keikalta. Aluksen päällikkö Niko Huhtanen muistutti, että jokaisella toimintaryhmällä on omat toimintasäännöt taustalla.

– Meripelastusseurasta muistutetaan säännöllisesti, että meillä on päätäntävalta aluksessamme ja siihen liittyvissä asioissa. Hoidamme vedestä pelastamisen ja kuljetuksen tällaisessa tilanteessa emmekä oma-aloitteisesti tee muuta. Meiltä voi toki pyytää apua ja sitten voimme sitä antaa.

Ryhmät harjoittelevat omalla porukalla säännöllisesti, myös viikottain.

– Tällaiset yhteisharjoitukset ovat tärkeitä. Opimme tuntemaan toisiamme ja toimintatapojamme. Avun pyytäminenkin on sitten tarvittaessa helpompaa, ensiapuryhmän vetäjä Riinukka Liimatainen jatkoi.

Pelastettavina henkilöinä olivat päänsä loukannut Toni Järvinen palokunnasta ja vedestä pelastettu Mia Irtamo SPR:stä.

– Olin vakaissa käsissä koko ajan ja tuntui, että minut saatiin helposti veneeseen. Oli turvallinen olo, kun minua autettiin. Kommunikointi toimi mielestäni hyvin, Irtamo totesi.

– On onnettomuus- ja pelastustilanteita, joissa me kaikki olemme mukana ja jokaisella on oma osaamisalue. Yhdessä toimimista on tärkeää harjoitella jatkossakin, totesi Niko Huhtanen järvipelastajista.

Järvipelastajien, SPR:n ensiapuryhmän ja Suolahden palokunnan edustajat päättivät jatkaa yhteisiä pelastusharjoituksia. Tulevaisuudessa yhteisharjoituksia pidetään vuosittain 1-2 kertaa.

Ala-Keiteleen järvipelastajien seuraava yhteisharjoitus järjestettiin jo parin päivän kuluessa Viukarissa. Harjoitukseen osallistui myös Konneveden, Viitasaaren ja Sisä-Savon Järvipelastajat.