Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänekoski ei lämmennyt Asterille – valtuusto päätyi äänestämään ratkaisusta

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valmistelema potilastietojärjestelmä Asterin hankinta aiheutti Äänekosken kaupungivaltuustossa värikästä keskustelua maanantai-iltana. Hankinta aiheutti rakoilua myös valtuustoryhmien sisällä.

Marjatta Huhta (kesk.) esitti Anna-Riitta Pentinpuron (kesk.) ja Leila Lindellin (kesk.) kannattamana, että hanke jätetään Äänekoskella pöydälle ja odotetaan tietoa toisen vastaavan järjestelmän kustannuksista.

Tämän jälkeen valtuustoryhmät siirtyivät kesken kokouksen Matti Virtasen (vas.) pyynnöstä pitämään ryhmäkokoukset.

Valtuusto päätyi lopulta äänin 25–18 jatkamaan asian käsittelyä ja torppasi kaupunginhallituksen esityksen mukaan Aster-hankinnan yksimielisesti.

Useimmat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin jäsenkunnat ovat jo esittäneet tai päättäneet, ettei Keski-Suomen sairaanhoitopiirille myönnetä valtuutta Aster-järjestelmähankkeen loppuun saattamiseksi.

Äänekosken kaupunki katsoo, että nykyisillä tietojärjestelmillä voidaan toimia siirtymäkauden ja hyvinvointialueen tulee kehittää itsehallinnon nojalla asiakas- ja potilastietojärjestelmiä omista tarpeistaan ja lähtökohdista jatkossa.

Illan aikana Aster-hankintaa puitiin valtuustossa vilkkaasti.

Marjatta Huhta (kesk.) kertoi potilastapauksesta, jossa viiteen eri järjestelmään kirjattiin potilaan tietoja.

– Tässä puhutaan ihmisten elämästä ja terveydestä. Ihmisillä on oikeus saada hoitoa. Aster laittaisi nämä kaikki järjestelmän samaan kakkuun. Prosessi on vaikea ja kallis.

– Aster-asiassa on tehty valmisteltu todella huolellisesti. Hankkeen keskeyttäminen on kohtalokasta potilaiden kannalta.

Riikka Happo (vas.) totesi, että mikä tahansa päätös on huono.

– Sote-uudistus on edessä ja monet vanhat ohjelmat ovat tiensä päässä. Emme ole saaneet varmaa tietoa hankkeen kustannuksista. Miltä luvut näyttävät, jos hanke viedään maaliin?

– Potilastietojärjestelmä tarvitaan, mutta ei hinnalla millä hyvänsä, Rolf Nyholm piti puheenvuoron valtuuston sosialidemokraattisen ryhmän puolesta.

– Ensin sairaala Novan kustannukset karkasivat. Nyt Asterin kohdalla on käymässä samalla tavalla. Kukaan ei voi taata, mihin kustannukset päätyvät. Sairaanhoitopiirin laskelmat eivät vakuuta, eikä kukaan ota tilanteesta vastuuta. Otetaan riski siitä, että joku toinen järjestelmä löytyy tilalle.

Henna Penttinen (kesk.) totesi, että toiseksi kilpailussa tullut järjestelmä on 35 miljoonaa euroa kalliimpi.

– Esimerkiksi tietojärjestelmä Eskossa on kaikki lastentaudit sairastamatta. Aster tarjoaa palvelualustan, jota jokainen tietokonetta käyttävä osaa käyttää. Nyt pitää miettiä, mikä on kuntalaisten etu.

– Sote-uudistuksen onnistumisen kannalta kansallinen toimiva potilastietojärjestelmä on tärkeä. Tätä ei saa pilata hätiköidyillä ratkaisuilla. Tilaajalla eikä tarjoalla ole ollut täydellistä näkemystä siitä mitä halutaan. Uudistus on kestänyt aivan liian kauan, Sirpa Martins (vas.) totesi.

– Kolme muuta sairaanhoitopiiriä on jo hyväksynyt Aster-hankkeen. Sairaanhoitopiirit maksavat asiakasta kohden hankinnasta saman verran kuin kunta maksaisi. Hämääkö loppusumman kasvu nyt sitä, mistä tässä on loppujen lopuksi puhe. Tässä ei välttämättä saada halvemmalla parempaa, jos hanke nyt torpataan, Kimmo Tuikka (vihr.) totesi.

– Yhtenäinen potilastietojärjestelmä on tärkeää saada. Nyt hintalappu on jo 128 miljoonaa. Ei tällaista kilpailutusta voida hyväksyä missään nimessä. Peli poikki, Lauri Lax (ps.) sanoi.

– Korostan sitä, että hankkeen keskeyttäminen tulee maksamaan kymmeniä miljoonia. Se maksaa itsensä takaisin noin seitsemässä vuodessa, totesi Pilvi Honka (vihr.).

Keskustan Harri Piilonen totesi, ettei asian eteenpäin vieminen herätä luottamusta.

– Ollaan luottamushenkilöitä. Luottavatko äänestäjjä meihin enää, jos menemme tekemään päätöksen näin epävarmasta asiasta?

Perussuomalaisten Marko Laitinen arveli, että tietojärjestelmiä tuottavat yritykset tekevät isoja voittoja.

– Ambulanssin tulo ei ole Asterista kiinni.

Simo Holopainen (vas.) halusi tarkentaa, onko Aster mahdollinen potilastietojärjestelmä siinä vaiheessa, kun sote-vastuu siirtyy 2023 Keski-Suomen hyvinvointialueelle.

– Jos hanke saisi nyt kunnilta vihreää valoa, hanke siirtyisi sairaanhoitopiirin hankintavastuulle velkavastuineen. Kun hankinta siirtyy hyvinvointialueelle 2023, vastuu siirtyy kunnilta pois, tarkensi kaupunginjohtaja Matti Tuononen.

Marke Tuominen (ps.) muistutti, että hankkeen torppaaminen voi viedä hyvinvointialueen ojasta allikkoon.

Aster-järjestelmän kiinteä hankintahinta on 128,7 miljoonaa euroa.

Uusi potilastietojärjestelmä pitäisi ottaa käyttöön vuonna 2025, jolloin järjestelmän käyttäjä ja rahoittaja on Keski-Suomen hyvinvointialue.

Edit. 28.9. klo 9:08: Valtuusto äänesti Aster-ratkaisun pöydälle jättämisestä, ei varsinaisesta päätöksestä. Päätös tehtiin yksimielisesti.