Taloyhtiön vesikustannukset ovat Äänekoskella maakunnan kärjessä

Kiinteistöliitto Keski-Suomen vertailussa vesikustannukset ovat nyt korkeimmat Äänekoskella ja alimmat Muuramessa. Heli Hyttinen

Marjo Järvikylä

Taloyhtiön vesikustannukset ovat Keski-Suomen paikkakunnista korkeimmat Äänekoskella, selviää Kiinteistöliitto Keski-Suomen tekemästä selvityksestä.

Kiinteistöliitto Keski-Suomi vertailee taloyhtiöiden vesikustannuksia maakunnan suurimmilla paikkakunnilla vuosittain.

Vertailukunnissa vesikustannukset ovat nyt korkeimmat Äänekoskella ja alimmat Muuramessa. Vertailussa käytetty 20 asunnon kerrostaloyhtiö Äänekoskella maksaa vuodessa vesimaksuja yhteensä 11 500 euroa mikä on 3000 euroa enemmän kuin samanlaisessa taloyhtiössä Muuramessa. Se tarkoittaa jokaiselle asukkaalle 85 euroa enemmän maksettavaa.

– Asukkaat voivat säästää rahaa tehostamalla vedenkulutustaan ja taloyhtiön kannattaa vuotojen varalta tarkistaa asuntojen vesikalusteet säännöllisesti, muistuttaa Kiinteistöliitto Keski-Suomen toiminnanjohtaja Hannu Mähönen tiedotteessa.

Vesikustannukset muodostuvat veden ja jäteveden perusmaksuista ja käyttömaksuista. Taloyhtiössä nämä katetaan asukkailta kerättävillä vesivastikkeilla. Joissakin kunnissa taloyhtiöiltä kerätään myös hulevesimaksua.

Taloyhtiön vesikustannukset laskivat vuoden aikana ainoastaan Jämsässä, kun hulevesimaksun kerääminen lopetettiin.

Muuramessa, Saarijärvellä ja Äänekoskella vesihuollon maksuihin ei ole tullut muutoksia vuoden aikana, Kiinteistöliitto Keski-Suomen tiedotteessa todetaan.

Taloyhtiön veden ja jäteveden perusmaksut perustuvat vesimittarin kokoon.

– Siksi taloyhtiön kannattaa myös varmistaa, ettei kiinteistön vesimittari ole tarpeettoman suuri, Mähönen toteaa.

Kiinteistöliitto Keski-Suomi seuraa kunnissa päätettävien kiinteistökustannusten kehitystä maakunnan suurimmilla paikkakunnilla. Tarkasteltuja kustannuksia ovat kiinteistöverot, kaukolämpö, vesihuolto, kiinteistösähkö ja jätehuolto. Nämä kattavat keskimäärin yli puolet kaikista taloyhtiön hoitokuluista. Vesikustannusten vertailussa käytetään 20 asunnon kerrostaloa, jossa on 35 asukasta ja veden kulutus keskimäärin 155 litraa per asukas vuorokaudessa.

Kommentoi