Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eväitä tasapainoiseen aikuisuuteen – Hietaman koulu jo 130-vuotias

Hietaman koululla Äänekoskella vietetään tänään 130-vuotisjuhlaa perinnepäivän merkeissä. Koulun ja kylän yhteinen juhla peruuntui, mutta se ei himmentänyt juhlapäivän tunnelmaa. Aamulla koko koulun väki nosti Suomen lipun salkoon ja kajautti kotiseutulaulun.

Päivällä 5.–6.-luokkien oppilaat esittivät omat näytelmän, jossa kuvailtiin entisaikojen oppitunteja. Pienempiä katsojia nauratti, kun karttakeppi viuhui ja opettaja tarkisti tottelemattomien oppilaidensa kynsien alusia.

Hietaman koulussa on tällä hetkellä yhteensä 77 oppilasta. Myös tulevina vuosina kouluun on tulossa riittävästi uusia oppilaita.

Rehtori Erkki Tanin mukaan koulun vahvuus on hyvä yhteishenki.

– Olemme iso perhe, jossa kaikki tuntevat toisensa. Erilaisten ongelmatilanteiden selvittäminen ja ratkaiseminen on helpompaa. Minusta on ihana tulla töihin joka aamu.

Tani kertoo, että Hietaman koulussa kokenut opettajakaarti saa tuoreita vinkkejä vastavalmistuneilta kollegoiltaan.

– Samanaikaisopettajuus eli se, että luokassa on yhtäaikaa kaksi opettajaa, on meille vanhemmille uusi tapa toimia, mutta erittäin opettava.

Tani on toiminut Hietaman koulun rehtorina kolme vuotta.

– Maaseutukoulussa luonto on lähellä. Me pääsemme helposti metsään, hiihtämään, luistelemaan ja suunnistamaan. Luonnossa voidaan olla lähes kaikilla toiminnallisilla, esimerkiksi matematiikan ja biologian tunneilla.

Koulun ja huoltajien välinen yhteys on vuosien kuluessa muuttunut tiiviimmäksi ja viikottaiseksi. Kasvatuksesta on tullut keskeistä.

– On tärkeää, että lasten kasvatuksessa narusta vedetään samaan suuntaan ja koulu toimii vanhempien apuna ja tukena. Koulun tavoitteena on antaa lapsille eväitä, joiden avulla jokainen voisi löytää aikanaan oman jatko-opiskelupaikan, työpaikan ja kasvaa tasapainoiseksi aikuiseksi.