Eväitä tasapainoiseen aikuisuuteen – Hietaman koulu jo 130-vuotias

Hietaman koululla Äänekoskella vietetään tänään 130-vuotisjuhlaa perinnepäivän merkeissä. Koulun ja kylän yhteinen juhla peruuntui, mutta se ei himmentänyt juhlapäivän tunnelmaa. Aamulla koko koulun väki nosti Suomen lipun salkoon ja kajautti kotiseutulaulun.

Päivällä 5.–6.-luokkien oppilaat esittivät omat näytelmän, jossa kuvailtiin entisaikojen oppitunteja. Pienempiä katsojia nauratti, kun karttakeppi viuhui ja opettaja tarkisti tottelemattomien oppilaidensa kynsien alusia.

Hietaman koulussa on tällä hetkellä yhteensä 77 oppilasta. Myös tulevina vuosina kouluun on tulossa riittävästi uusia oppilaita.

Rehtori Erkki Tanin mukaan koulun vahvuus on hyvä yhteishenki.

– Olemme iso perhe, jossa kaikki tuntevat toisensa. Erilaisten ongelmatilanteiden selvittäminen ja ratkaiseminen on helpompaa. Minusta on ihana tulla töihin joka aamu.

Tani kertoo, että Hietaman koulussa kokenut opettajakaarti saa tuoreita vinkkejä vastavalmistuneilta kollegoiltaan.

– Samanaikaisopettajuus eli se, että luokassa on yhtäaikaa kaksi opettajaa, on meille vanhemmille uusi tapa toimia, mutta erittäin opettava.

Tani on toiminut Hietaman koulun rehtorina kolme vuotta.

– Maaseutukoulussa luonto on lähellä. Me pääsemme helposti metsään, hiihtämään, luistelemaan ja suunnistamaan. Luonnossa voidaan olla lähes kaikilla toiminnallisilla, esimerkiksi matematiikan ja biologian tunneilla.

Koulun ja huoltajien välinen yhteys on vuosien kuluessa muuttunut tiiviimmäksi ja viikottaiseksi. Kasvatuksesta on tullut keskeistä.

– On tärkeää, että lasten kasvatuksessa narusta vedetään samaan suuntaan ja koulu toimii vanhempien apuna ja tukena. Koulun tavoitteena on antaa lapsille eväitä, joiden avulla jokainen voisi löytää aikanaan oman jatko-opiskelupaikan, työpaikan ja kasvaa tasapainoiseksi aikuiseksi.

Hietaman koulu 130 vuotta

Aloitti toimintansa 1.10. 1891. Hietama kuului tuolloin Saarijärveen.

Vuonna 1917 määrättiin, että kaikilla kouluilla piti olla vihannasviljelyyn sopiva maapalsta ja oppilaiden tehtäviin kuului polttopuiden kantaminen.

Kaikille Äänekosken koululaisille on vuodesta 1941 alkaen tarjottu ilmainen kouluruoka.

1949 alkoivat ensimmäiset koulukyydit.

Kivikoulu otettiin käyttöön 1953. Koulun historian suurin oppilasmäärä 127 oli lukuvuonna 1952–53.

Parantalan koulu lakkautettiin 2005 ja sen oppilaat siirtyivät Hietamalle.

Vuonna 2012 Hietaman koulu valittiin Keski-Suomen Vuoden alakouluksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut