Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänekosken koronatilanne jumittaa – tartunnat leviävät pääasiassa perheiden sisällä

Ylilääkäri Keijo Lukkarinen kuvailee Äänekosken kaupungin koronatilannetta asemasotavaiheeksi.

– Tilanne on jämähtänyt, se ei pahene, mutta ei myöskään parane, Lukkarinen toteaa kaupungin tiedotteessa.

Koronan ilmaantuvuusluku on nyt koko Keski-Suomessa 132 ja Äänekoskella on 199. Marraskuun alkuviikolla uusia korontartuntoja todettiin Äänekoskella 12 ja kuluvalla viikolla tähän mennessä viisi. Tartunnat leviävät pääasiassa perheiden sisällä, jolloin myös kaksi rokotetta eli täyden rokotesuojan saanut henkilö voi saada lieväoireisena taudin.

– Äänekosken terveyskeskuksen epidemiavastaanotto toimii edelleen ja meillä on 30-40 potilasta päivässä, mikä on edelleen suhteellisen iso volyymi. Myös yksittäisiä koronatapauksia on hoidossa osastolla.

Lukkarinen muistuttaa, että rokotukset vähentävät karanteeneja ja estävät tehokkaasti myös koronan vuoksi sairaalahoitoon joutumista.

Äänekosken tartuntojen jäljitys toimii edelleen joka päivä ainakin vuodenvaihteeseen saakka.

Lukkarisen mukaan terveyspalveluiden kuormitus on lisääntynyt, koska vastaanotolla ja mielenterveyspalveluissa näkyy nyt koronan aiheuttama hoitovelka.

Äänekosken kouluissa on ollut joitain yksittäisiä tartuntoja ja karanteenien vuoksi on tehty opetusjärjestelyjä ja tarjottu oppilaille ruokakasseja.

Keski-Suomessa laaja maskisuositus jatkuu edelleen, myös yläkouluissa ja toisella asteella. Vuoden loppuun saakka yleisötapahtumat tulee järjestää koronaturvallisesti.

Äänekosken kaupungin koronajohtoryhmä kehottaakin kuntalaisia käyttäytymään koronaturvallisesti ja käyttämään maskeja kaupungin tilaisuuksissa, esimerkiksi perjantaina 19.11. kaupungin joulukadun avajaisissa.

Kaupunginvaltuuston kokoukset on pidetty lukion salissa ilman yleisöä. Jatkossa kokoukset pidetään kaupungintalon valtuustosalissa ja lehterille saa tulla yleisöä seuraamaan kokousta paikan päälle. Valtuustonkokouksissa tulee käyttää maskia, eikä paikalle saa tulla sairaana. Kokousten striimauksia jatketaan.

Ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut noin 14 000 äänekoskelaista, mikä on 75,6 prosenttia koko kaupungin väestöstä. Toisen annoksen on saanut 12 300 eli 66,6 prosenttia.

Kolmas rokotekierros on aloitettu riskiryhmään kuuluville ja niille yli 60-vuotiaille, joiden edellisestä rokotuksesta on kulunut puoli vuotta. Suomessa alle 12-vuotiaiden lasten rokottamisesta ei ole tehty vielä päätöksiä.

Lukkarinen kertoo, että myös influenssarokotukset ovat alkaneet Äänekoskella erittäin aktiivisesti.

– Nyt kaikki ajat ovat loppu, mutta ehkä ensi viikolla voimme avata lisää aikoja.