Suolahden sähköverkon toimintavarmuus paranee – Koivisto–Loukee -suurjännitelinja valmis

Suurjännitteinen jakeluverkkolinja Koivisto–Loukee-välille tuo toimintavarmuutta Suolahden alueen sähköverkkoon. Äänekosken Energia

Salla Norontaus

Suolahteen on valmistunut uusi suurjännitteinen verkkoyhteys, joka tarjoaa alueen sähkötoimituksille vaihtoehtoisen ja vikatilanteissa toimitusvarmuutta parantavan reitin.

Elenian rakentama suurjännitteinen jakeluverkkolinja Koivisto–Loukee-välille valmistui aikataulussa. Kyse on yhtiön ensimmäisestä 110 000 voltin jännitetason verkkoprojektista kautta aikain.

Hankkeelle varattu noin miljoonan euron budjetti ei Äänekosken Energian mukaan pitänyt, sillä suurten tuulipuistoprojektien vuoksi markkinat ovat kuumentuneet ja kustannustaso on noussut huomattavasti.

– Strategisesti tärkeässä, Elenia-vetoisessa yhteistyöprojektissa rakennettiin Koivistosta suurjänniteverkkoa uutta linjausta pitkin. Suolahteen tehtiin uusi sähköliittymä kantaverkkoon Koiviston kohdalle ja uusi linja liitettiin vanhaan Loukeessa. Loukeeseen jäi myös varayhteys Fingridin verkkoon, selvittää Toni Latvala Äänekosken Energian tiedotteessa.

Siirtolinja kulkee molempien yhtiöiden jakelualueilla ja sen päässä on yhtiöiden yhteisomistuksessa oleva sähköasema Suolahdessa. Uuden rakennetun linjan pituus on 4,2 kilometriä, josta puolet eli 2,1 kilometriä kuuluu Äänekosken Energialle. Yhteensä Äänekosken Energian omistama 110 kV linjan pituus on 5,5 kilometriä.

– Tällaiset suurjänniteprojektit ovat meidän kokoluokkamme yhtiöille harvinaisia.

Suolahdesta jouduttiin katkaisemaan sähköt suurjänniteverkon käyttöönoton yhteydessä muutamaksi minuutiksi, kun vanhalta linjalta siirryttiin syöttämään sähköä uudelle osuudelle.

– Yhden komponentin epäonnistunut kytkentä aiheutti valokaaren. Puhutaan tuhansien asteiden lämpötiloista, 110 000 voltin jännitteen lisäksi, joten verkon poiskytkentä oli välttämätön varotoimenpide. Henkilövahinkoja ei onneksi syntynyt, mutta Suolahteen piti tehdä tällöin suunnittelematon sähkönkeskeytys, Latvala kertoo.

Seuraava suuri verkkoprojekti on saneerata verkkoyhteyttä Loukeesta Suolahteen asti.

– Suolahdessa on teollisuutta, joiden vuoksi sähkökatkoja täytyy välttää. Saneeraustyöt täytyy ajoittaa tehtaiden kesäseisakkeihin. Käytännössä voimme tehdä saneeraustöitä vain yhden viikon vuodesta.

Loukee–Suolahden välistä noin neljän kilometrin pätkää rakennetaan siis pikkuhiljaa seuraavat viisi vuotta.

Kommentoi