Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kurki lentää Äänekosken Viiskulman teokseen viimeistään ensi viikolla

Äänekosken keskustaan Viiskulman liikenneympyrään tekeillä oleva Kurki-taideteos valaistuksineen pystytetään näillä näkymin viimeistään ensi viikolla, Äänekosken kaupunki tiedottaa.

Teos valittiin liikenneympyrään vuonna 2019 kaikille avoimen taidekilpailussa, jonka voitti äänekoskelaisen Jari Suurosen suunnittelema Metsästä nousee kurki -teos.

Suuronen ideoi, että patsaan voisivat toteuttaa POKEn opiskelijat. Hänen tekemän pienoismallin mukaan patsaan valmistivat Poken kone- ja tuotantotekniikan opiskelijat Miska Viik ja Nuutti Rossi.

Teos on tehty ruostumattomasta teräksestä ja kivestä. Patsas on kiillotettu kiiltäväksi ja muut metalliosat hiekkapuhallettu mataksi, jolloin kurki itse erottuu selvemmin teoksessa. Teoksen "puukuidut” ovat terästankoa.

Kaupungin mukaan ilmava ja läpinäkyvä teos ei peitä merkittävästi näkyvyyttä. Kurkipatsaan korkeus on noin neljä metriä, pituus 2,4 metriä ja siipien kärkiväli 3,5 metriä.

Se tulee noin kahden metrin korkeuteen jalustakivelle, joka siirrettiin paikalle jo aikaisemmin syksyllä.

– Taideteosta valaistaan alhaaltapäin kolmella led-valaisimella ja valaistuksen väri on valkoinen, Äänekosken kaupungin rakennuttaja Jukka Karppinen kertoo kaupungin tiedotteessa.

Viiskulman taideteoksen suunnittelun lähtökohtana oli, että teos lisäisi Äänekosken kaupungin identiteettiä ja viihtyisyyttä, kestää ilmasto-olosuhteita ja on mahdollisimman huoltovapaa. Aiheeksi annettiin Äänekosken vaakunassa olevat kurjet ja valmistusmateriaaliksi metalli. Taidekilpailuun tuli yhteensä 16 ehdotusta.

Jari Suurosen voittajasuunnitelmassa kuvaillaan, kuinka ”kurki kaartaa Äänekosken yllä - kohoaa siivilleen metsän yllä”. Kurki ei ole lentämässä Äänekoskelta pois, vaan se kaartelee Äänekosken yllä ihaillen kaunista Keitelettä ja kutsuu muut alueen kurjet Konginkankaalta, Sumiaisista ja kotipaikaltaan Suolahdesta mukaan.

Vaikka kurki on teoksessa selkeästi tunnistettava, teos muuttuu ja saa uusia piirteitä valon, varjon ja heijastusten mukaan.

– Jalustakiven päällä olevan tuulen taivuttaman puun ja kurjen yhdistävät lukuisat ”puukuidut”, joilla viitataan Äänekosken vihreään kultaan. Kurki kohoaa metsästä, metsät ovat Äänekosken tulevaisuus ja sen asukkaiden vihreä voimavara, Suuronen kuvailee.

– Kurjella, puukuiduilla, puulla ja kivellä kuvataan vahvasti eteenpäin suuntautumista, energistä Äänekosken kaupunkia ja sen elinvoimaa, joka kumpuaa sen asukkaista, luonnosta ja innovaatioista, Suuronen perustelee valintojaan.