Äänekosken ylilääkäri Keijo Lukkarinen: "Koronatilanne entistä haastavampi"

Äänekosken kaupungin ylilääkäri Keijo Lukkarinen kuvaa koronatilanteen muuttuneen entistä haastavammaksi.

– Tilannekuva näyttää haastavammalta kuin aiemmin ja tartuntoja tavataan enemmän, ylilääkäri Keijo Lukkarinen toteaa kaupungin tiedotteessa.

Tartuntoja 100 000 henkilöä kohden kahden viikon aikana kuvaava ilmaantuvuusluku on koko Suomessa 241, Keski-Suomessa 230 ja Äänekoskella 80. Viime viikolla tartuntoja oli Äänekoskella 12 ja tällä viikolla tähän mennessä viisi.

– Pääsääntöisesti tartunnat leviävät rokottamattomien keskuudessa ja perheiden sisällä. Perheissä tartunnat ovat mahdollisia myös rokotukset saaneilla, mutta rokotetut saavat lievän taudin, Lukkarinen kertoo.

Äänekosken epidemiavastaanotto on edelleen aktiivinen ja kävijöitä on päivittäin 30-40.

– Yksittäisiä koronapotilaita on hoidossa ja eilen infektiopaikkojen määrää lisättiin neljään.

Pääsääntöisesti tartunnat leviävät rokottamattomien keskuudessa ja perheiden sisällä.

Keskussairaalassa oli Lukkarisen mukaan viime viikolla kahdeksan koronapotilasta sairaalahoidossa.

Joitain koronatartuntoja on ollut Äänekoskella Arjen tuen ja sairaalan työntekijöillä, mutta jatkotartuntoja ei ole tullut kaupungin mukaan muihin työntekijöihin, eikä potilaisiin. Myös kouluissa on ollut joitain yksittäisiä tartuntoja, oppilaita on määrätty karanteeneihin ja heille on tehty erityisopetusjärjestelyjä kotiin.

Nyt koronaviruksen epidemiologista tilannetta kuvataan uuden ohjeistuksen mukaan leviämisalueen ja ei-leviämisalueen mukaisella jaolla. Perus-, kiihtymis- ja leviämisvaiheen termeistä on luovuttu. Vaikka tartuntoja on jonkin verran enemmän, uuden määrittelyn mukaan Keski-Suomi on ei-leviämisalue, koska tartunnat leviävät pääasiassa ei-rokottamattomien keskuudessa sekä perheiden sisällä.

Koska Keski-Suomi on ei-leviämisaluetta, ei uusia rajoituksia tule. Laaja maskisuositus on edelleen voimassa, myös kouluissa ja sote-henkilöstöllä. Maskia tulisi käyttää sisätiloissa aina, kun turvavälien pitäminen ei ole mahdollista. Myös tapahtumajärjestäjien tulee ottaa koronaturvallisuus huomioon entiseen malliin.

Ensimmäisen rokotteen on Äänekoskella saanut tähän mennessä 76,1 prosenttia väestöstä eli 14 100 henkilöä. Täyden rokotussuojan eli kaksi rokotetta on saanut 68,2 prosenttia eli 12 600 äänekoskelaista. Kolmannen rokotteen on saanut neljä prosenttia.

Kolmannen rokotteen saavat tällä hetkellä riskiryhmiin kuuluvat ja yli 60-vuotiaat niin, että viimeisimmästä rokotuksesta pitää olla puoli vuotta aikaa, jos kaksi ensimmäistä rokotetta on annettu kuuden viikon välein.

Lukkarisen mukaan Äänekoskella ollaan rokotuksissa jo aika lähellä koko Keski-Suomen keskiarvoja ja Äänekosken terveysasemalla on hyvin tarjolla sekä rokotteita että rokotusaikoja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut