Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yritysten viesti Äänekoskelle: "Lisää osaajia ja paremmat tieyhteydet"

Äänekosken suurimmat työnantajat toivovat kaupungilta panostusta erityisesti osaavan työvoiman saamiseksi paikkakunnalle sekä keskeisten tieyhteyksien kehittämiseen. Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä sekä Valtran toimitusjohtaja Jari Rautjärvi painottavat molemmat toimivan logistiikan merkitystä yritystoiminnan kehittämisessä ja kasvattamisessa Äänekoskella.

– Sujuvat ja tehokkaat kuljetukset ovat Valtran keskeinen kilpailuvaltti. Jos mietitään seutukunnan hyvinvointia ja kilpailukykyä, Nelostien kehittämisen pitäisi olla paljon enemmän tapetilla.

Rautjärvi haki toimiviin liikenneyhteyksiin vertauksen lännenelokuvista:

– Tien päässä oleva kylä voi huonosti, mutta risteysalue vaurastuu ja voittaa.

– Logistiikalla on keskeinen merkitys, sillä osat tulevat meille globaalien ketjujen kautta ja 90 prosenttia valmiista tuotteista menee vientiin. Kilpailijoilla ei ole vastaavia haasteita omassa logistiikassa, koska he sijaitsevat markkinoiden keskiössä. Siksi ajoitus ja volyymi ovat avaintekijät.

Metsä Group suunnittelee uuden kertopuutehtaan rakentamista Äänekosken tehdasalueelle. Tulevaisuudesa Äänekoskelle voidaan Hämälän mukaan sijoittaa myös muita mekaanisen metsäteollisuuden tuotantolaitoksia.

– Kertopuu on tulevaisuuden kannalta kiinnostava tuote, sillä sen avulla päästään resurssitehokkaaseen rakentamiseen yhteiskunnan vaatimusten mukaan. Tuote sopii hyvin kaupunkien täydentämisrakentamiseen, Hämälä kertoi.

Yhtiö tutkii parhaillaan tekstiilikuidun ja 3D-tulostettujen kuitupakkausten markkinoita ja valmistaa niitä koetuotantolaitoksissa.

– Logistiikan toimivuus on tärkeää kasvavalle teollisuusalueelle. On tärkeää, että tehtaan liikenne sopii kaupungin väyliin, eikä se häiritse normaalia liikennettä, Hämälä totesi.

Hämälän mukaan metsäteollisuuden kannalta on tärkeää, että hankkeiden luvitus on ennustettavaa ja nopeaa.

– Näissä onnistuttiin sekä Äänekoskella että Kemissä.

Valtran Jari Rautjärvi muistutti, että Suolahdessa toimii merkittävä tuotekehityskeskus, jossa työskentelee esimerkiksi 150 tuotekehitysinsinööriä. Yritys on investoinut myös uuteen logistiikkakeskukseen sekä maalaamoon.

– Traktorimarkkinoiden näkymät ovat hyvät. Tällä hetkellä uutta traktoria saa jonottaa elokuun loppupuolelle. Tällaista tilannetta ei ole ollut koskaan aikaisemmin ja markkina on kuuma.

Rautjärvi kaipaisi kuitenkin muutosta työntekijärakenteeseen.

– 82 prosenttia työntekijöistämme on miehiä, vaikka alalla olisi myös useita naisille sopivia tehtäviä. Meillä on tuhat työntekijää, joista 450 äänekoskelaisia, 300 jyväskyläläisiä ja loput muista lähikunnista. Omalta seutukunnalta pitäisi löytyä enemmän työntekijöitä kuin nyt reilut 40 prosenttia.

Molemmat yritysjohtajat puhuivat Äänekosken ensimmäisessä elinkeinoelämän foorumissa, jossa yritykset kertoivat omat näkökulmansa uuden kaupunkistrategian valmisteluun. Hämälä piti puheenvuoronsa etäyhteyden välityksellä.

Äänekosken kaupunki tekee parhaillaan kaupunkistrategiaa, josta valtuuston on tarkoitus tehdä päätös helmikuussa.

– Tavoitteena on kaupunki, jossa osataan tehdä päätöksiä ja puhaltaa yhteen hiileen. Meillä on hyvä talous ja sujuvat palvelut, kuvasi kaupunginjohtaja Matti Tuononen.

Äänekoskesta halutaan kaupunki, jossa asukkaat ovat paremmin mukana päätöksenteossa.

– Lisäksi tavoitteena on luoda mittareita, joilla voidaan seurata ympäristön, elinkeinon ja hyvinvoinnin tilannetta.

Äänekosken Yrittäjien puheenjohtaja Jussi Kangas totesi, että kaupungin ja paikallisten yrittäjien välinen yhteistyö on kehittynyt.

– Toivomme, että strategiassa katseet käännettäisiin menoista tuloihin. Yrityselämässä on pakko investoida, jos aikoo saavuttaa tuloksia.

Kangas muistutti, että kilpailu uusista yrityksistä on kaupunkien välillä kovaa.

– Miten tontin hinnoitellaan, kunnallistekniikka ja kaiken kaikkiaan kilpailukykyisen toimintaympäristön varmistaminen pitkällä aikaperspektiivillä on tärkeää.

Kangas toivoi, että kaupunki voisi paremmin hankinnoissaan huomioida paikallisuuden.

– Yrittäjät ovat kyllä tietoisia säännöistä ja hankintalaista. Hankintoja voisi koota pienmpiin kokonaisuuksiin, jotta markkinat pysyivät Äänekoskellakin reiluina, eikä synny suosimista tai syrkintää ja epäonnistumisetkin osataan käydä avoimesti läpi.

– Yrittämisen ilmapiirillä on suuri vaikutus myös ulospäin. Positiivisia tarinoita tarvitaan.