Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keiteleen rantojen huikeat tarinat kootaan yhteen nippuun

Keitele-ilmiö-hanke kiteyttää alueen elämänmenon ja sen monet ulottuvuudet. 

Keiteleen vesiliikenteen perinneyhdistys käynnistää ison ja ainutlaatuisen yhteistyöhankkeen ja ryhtyy kokoamaan järven ja ympäröivien seutujen historian, henkilöt ja tarinat.

Heti vuoden alussa käynnistyvä Keitele-ilmiö on kaksivuotinen hanke, joka on saanut 220 000 euron rahoituksen Keski-Suomen ELY-keskukselta.

– Monet tapahtumat ja ilmiöt täällä pohjoisessa Keski-Suomessa liittyvät Keitele-järveen. Jos ei olisi Keitelettä, tuskin mekään istuisimme tässä, aloittaa uuden hankkeen puuhamies ja dynamo Matti Hämäläinen esittelytuokion.

– Hankkeen tuotokset tulevat esille viimeistään vuonna 2023, kun Jyväskylä-Suolahti-rautatie, Suolahden Wanha Asema ja Toimi-höyrylaiva täyttävät 125 vuotta.

Hanke on kulttuuri- ja luontomatkailuhanke, jossa tuodaan esille Keitele-järven ja sen lähialueiden historiaa ja tapahtumia todellisten henkilöhahmojen ja fiktiivisten tarinoiden kautta. Pyrkimys on vahvistaa alueen paikallista identiteettiä ja historiallista merkitystä.

– Kehittämishankkeeseen ollaan kutsumassa mukaan aiheesta kiinnostuneita ihmisiä ja yhteisöjä. Kiinnostus onkin virinnyt jo nyt sekä Äänekoskella että Viitasaarella. Teatteri Eurooppa Neljä ryhtyy rakentamaan teatteriesitystä, joka nähdään Suolahden Wanhalla asemalla vuonna 2023.

– Koko hankkeen mukana syntyvä aineisto tullaan dokumentoimaan jälkipolville, avaa Matti Hämäläinen.

Matti Hämäläinen näkee alueen kehityksessä keskeisenä tekijänä hyvin toimivat liikenneyhteydet. Vesistöt olivat aikoinaan tärkeitä väyliä ihmisten ja tavaroiden kuljettamisessa. 1898 avautunut junarata loi suoran yhteyden Eurooppaan ja maailmaan ja oli todellinen big bang.

Tutkimuskohteina tulevat olemaan muun muassa teollisuus, liikenne ja luontoarvot. Henkilökavalkadikin on kiehtova Akseli Gallen-Kallelasta, Kalle Piilosesta ja Juhani Ahosta Mikko Niskaseen.

– Uskon, että tästä hankkeesta syntyy aihioita, joita kulttuuri- ja luontomatkailu voi jatkossa hyödyntää ja toteuttaa konkreettisina matkailutuotteina.

Keitele on innoittanut niin säveltäjiä, kirjailijoita kuin kuvataiteilijoitakin. Tapahtumat ovat tarjonneet vuosien myötä jazzia, oopperaa, rockia ja rautalankaa. Keiteleen rannoille on kokoonnuttu tanssimaan ja viettämään aikaa Riihivuoren laelle, Kovalan beachille, Niemelän poukamiin ja Matilanvirran kupeelle.

– Meillä on kaikki nämä tarinat ja ympäristö, jossa ne voidaan tuoda esille. On myös ainutlaatuiset vanhat höyrylaivat ja -junat sekä vanhat ja aidot miljööt rakennuksineen. Aivan huikeata, Matti Hämäläinen innostuu.

– Iso haaste on tuoda historia ja tarinat esille niin, että ne avautuvat ymmärrettävästi nykypäivään.