Tartuntamäärät nousevat Äänekoskella nopeasti – pääosin lieväoireisia

Yli 60-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat voivat ottaa kolmannen rokotteen jo 3–4 kuukauden kuluttua edellisestä annoksesta. Alle 60-vuotiaat voivat ottaa kolmannen annoksen, kun edellisestä on kulunut 4–6 kuukautta. Esa Happonen

Salla Norontaus

Äänekosken koronatilanne on muuttunut maakunnan ja koko maan tavoin haasteellisemmaksi, toteaa ylilääkäri Keijo Lukkarinen.

– Tartuntamäärät ovat nousseet nopeasti, jopa nelinkertaistuneet. Tällä viikolla tähän mennessä on tullut ilmi 20 tartuntaa, viime viikolla tartuntoja oli 46 ja sitä edellisellä viikolla 40, Lukkarinen kertoo Äänekosken kaupungin tiedotteessa.

– Se hyvä puoli on, että pääosin tartunnat ovat olleet lieväoireisia. Rokotteet tehoavat hyvin ja ne hyvin estävät vaikeaa koronatautia, vaikka eivät kokonaan tartuntoja estäkään.

Tänään kokoontunut Äänekosken kaupungin koronajohtoryhmä toteaa, että koulujen loma-aika tulee taudin leviämisen kannalta nyt hyvään aikaan.

Äänekosken epidemiavastaanoton resursseja on jouduttu lisäämään. Tartuntojen jäljitystyötä tekee nyt neljä sairaanhoitajaa joka päivä kello 8–18, vuorossa on kaksi sairaanhoitoa kerrallaan. Jäljitystyötä jatketaan ainakin huhtikuun loppuun asti.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin linjauksen mukaisesti jäljitystyötä kohdennetaan nyt erityisesti ikäihmisiin, riskiryhmiin kuuluviin, sote-alan työntekijöihin ja perheisiin.

– Keski-Suomessa on todettu yksi omikron-tartunta, ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri seuraa tilannetta aktiivisesti, Lukkarinen kertoo.

Nopeasti leviävän omikron-variantin myötä THL linjasi, että yli 60-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat voivat ottaa kolmannen rokotteen jo 3–4 kuukauden kuluttua edellisestä annoksesta. Alle 60-vuotiaat voivat ottaa kolmannen annoksen, kun edellisestä on kulunut 4–6 kuukautta.

Äänekoskella aikuisten kolmansia rokotuksia antaa nyt neljä sairaanhoitajaa . Tammikuun loppuun mennessä Äänekoskella saadaan jopa 9 000 ihmistä rokotettua. Nyt jo varattuja rokotusaikoja on tammikuulle noin 4 000 ja tammikuulle saadaan vielä 5 000 aikaa lisää. Myös työterveys otetaan vahvemmin mukaan rokottamaan omia asiakkaitaan.

Äänekoskella rokotteita ja aikoja on hyvin tarjolla. Asiakkaan tulisi itse huolehtia siitä, että edellisestä rokotteesta on kulunut suositeltu aika.

THL:n linjauksen mukaan myös 5–11-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat lapset rokotetaan. Äänekoskella näitä lapsia on noin sata ja heidän rokotukset hoitaa neuvola. Asiasta soitetaan kotehin lähiaikoina.

Ensimmäisen koronarokotteen on saanut 14 200 äänekoskelaista, kaksi rokotetta 13 000 ja kolmannen annoksen on saanut 2 000 henkilöä.

Vahva maskisuositus on edelleen voimassa. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antanee päätöksen uusista rajoituksista lähipäivinä.

Kommentoi