Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeri Annika Saarikko Äänekoskella: "Tärkeää, että koulut pysyvät lähiopetuksessa"

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko on tyytyväinen perjantai-illan hallitusneuvotteluihin, joissa aiheena oli korona ja siihen liittyvät uudet rajoitukset.

– Nyt meidän tavoitteemme toteutui ja koulut pysyvät lähiopetuksessa. Avi ja kunnat voivat tarvittaessa tehdä muutoksia, jos koronatilanne alueella niitä vaatii, Saarikko totesi vieraillessaan lauantaina Äänekoskella.

Samalla hän kuitenkin harmitteli sitä, että tässä tilanteessa oli pakko antaa suositus pysäyttää myös lasten ja nuorten sisätiloissa tapahtuva harrastustoiminta toistaiseksi.

– Koulu ja opetus ovat ensisijalla, ja jokaisella lapsella on oikeus koulunkäyntiin. Treenit tulevat sitten toisena. Paikallisesti tiedetään paremmin koronatilanteeseen liittyen lasten urheiluharrastusten tilanne ja alueilla rajoituksista myös päätetään. Tavoitteena on, että rajoitukset ovat voimakkaita, vaikuttavia ja lyhytaikaisia.

Kouluissa otetaan käyttöön kotitestit. Jokainen koululainen saa viikossa kaksi testiä, ja niiden kustannuksista huolehtii valtio.

Saarikko muistutti, että nyt tavoitteena on saada kokoontumiset minimiin ja sitten mahdollisimman nopeasti Suomi avattua. Nyt tehdyt uudet rajoitukset ovat voimassa tammikuun loppuun.

Aluevaalien ennakkoäänestys käynnistyy keskiviikkona, ja varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 23. tammikuuta.

Ministeri Saarikko pitää aluevaaleja erittäin tärkeinä, sillä uudet hyvinvointialueen valtuutetut päättävät jokaiselle tavalliselle ihmiselle kuuluvista tärkeistä asioista.

– Meille on tärkeää, että lähipalvelut turvataan jatkossakin kaikissa kunnissa. Lähipalveluihin kuuluvat peruspalvelut, eli sairaanhoitajan vastaanotto, lääkärikäynnit viikoittain, lastenneuvola, hammashoito, vanhustenhoivakoti ja mielenterveyspalvelut.

Ministerin mielestä Äänekoski on iso kaupunki, johon jatkossakin pitäisi jalkautua myös erikoissairaanhoitoa.

Annika Saarikko muistutti, että tärkeä osa hyvinvointialuetta on pelastustoimi.

– Kun soitamme numeroon 112, tiedämme, että joku tulee ja nopeasti. Meitä kaikkia autetaan eikä siinä kysellä rahatilannetta, vakuutuksia eikä ammattia.

Aluevaaleissa valittavat edustajat aloittavat työnsä heti.

– Päätöstenteko alkaa välittömästi. Hallinto pitää saada järjestykseen ja keskeiset virkamiehet valittua eli päättää, millainen palveluverkko kyseisellä hyvinvointialueella on tulevaisuudessa.