Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänekosken koronatilanne uhkaa kaupungin palveluita – ikäihmisten ja kehitysvammaisten päivätoiminta tauolle

Tällä viikolla tähän mennessä Äänekoskella on todettu 65 uutta koronatartuntaa ja viime viikolla tartuntoja oli 99, kun aiemmin viime vuonna määrät olivat 20–40 tartuntaa viikossa.

Ylilääkäri Keijo Lukkarisen mukaan taudinkuva on kuitenkin pääsääntöisesti lieväoireinen.

– Epidemiavastaanotolla on menty kahdella hoitajalla per päivä ja potilaita on ollut noin 50–70 päivässä. Noin kolmasosa meillä otetuista koronanäytteistä on positiivisia. Terveyskeskussairaalassa on lisätty infektiopaikkojen määrää kuuteen ja esimerkiksi tänä aamuna siellä on ollut kolme koronapotilasta hoidossa, Lukkarinen kertoo Äänekosken kaupungin tiedotteessa.

Tartunnanjäljitystä on suunnattu riskiryhmiin, sote-työntekijöihin ja perheisiin.

– Tartunnanjäljityksessä työskentelee Äänekoskella yhteensä 1–4 sairaanhoitajaa. Jäljitys onnistuu samana tai seuraavana päivänä, mutta työllistää todella paljon.

THL:n valtakunnallisia linjauksia koronajäljityksen jatkosta odotetaan lähipäivinä.

Olemme pystyneet hyvin rokottamaan ja kansalaiset ovat hyvin hakeneet rokotteita.

Ylilääkäri Keijo Lukkarinen

Äänekosken koronajohtoryhmä on huolissaan siitä, kuinka kaupungin palvelut saadaan järjestettyä, jos henkilöstöä sairastuu paljon. Toimialoilla onkin jo laadittu varautumissuunnitelmia. Esimerkiksi terveyspalveluissa suunnitellaan akuuttien toimintojen turvaamista henkilökunnan sairauspoissaolojen ja terveyskeskussairaalan sekä päivystyksen potilasmäärien lisääntymisen varalta.

Tällöin jouduttaisiin ajamaan väliaikaisesti alas ei-kiireellinen hoito ja suuntaamaan resurssit akuuttiin hoitoon.

Ikäihmisten ja kehitysvammaisten päivätoiminta laitetaan Äänekoskella tauolle neljäksi viikoksi maanantaista 17.1. alkaen.

Lisäksi maskien käyttöä laajennetaan alakouluissa ja varhaiskasvatuksessa niin, että myös oman lapsi- tai oppilasryhmän kanssa henkilökunnan tulee käyttää maskia.

– Koronaturvalliset käytännöt ovat tässä tilanteessa nyt tärkeässä roolissa, Lukkarinen toteaa.

Kouluja jatketaan lähiopetuksessa koronturvallisia ohjeistuksia noudattaen.

Äänekosken kaupunki linjasi myös, että joukkue- ja kontaktilajien ottelu- ja kilpailutoiminnan sekä leiritoiminnan kieltoa kaikissa ikäluokissa jatketaan 31.1. saakka. Poikkeuksena ovat koripallon 1A- ja 1B-divisioonan sarjapelit sekä jääkiekon 2-divisioonan sarjapelit, ja ne pelataan ilman yleisöä.

Tammikuun loppuun asti on voimassa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston määräys 20 henkilön kokoontumisrajoituksesta, eikä koronapassilla voi vapautua rajoituksesta.

AVI antanee uudet määräyksensä pahentuneessa koronatilanteessa ensi viikon alkupuolella.

– Rokotukset etenevät mukavasti. Rokotuspäiviä on lisätty viikonloppuihin, henkilökunta on joustanut ja parissa viikossa on annettu parituhatta kolmatta rokotusta, Lukkarinen kertoo.

– Olemme pystyneet hyvin rokottamaan ja kansalaiset ovat hyvin hakeneet rokotteita.

Myös 5-11-vuotiaiden lasten rokotukset ovat Äänekoskella käynnissä, aikoja on hyvin tarjolla ja niitä avataan tällä viikolla lisää.

Asukkaiden toiveesta rokotusten antamista hajautetaan myös taajamiin. Tulevana viikonloppuna rokotteita annetaan Suolahdessa ja ensi viikolla myös Konginkankaalla ja Sumiaisissa.

Ensimmäisen rokotteen on Äänekoskella saanut 14 350, kaksi annosta 13 300 ja kolmannenkin rokotteen on saanut jo 5 900 asukasta.