Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metsä Groupin uuden tehdasalueen Äänekoskelle mahdollistavasta Henttalanmäen kaavasta valitettiin hallinto-oikeuteen - kaupunki haluaisi kiirehtiä käsittelyä

Suomen luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piiri ry on valittanut Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen Äänekosken kaupunginvaltuuston joulukuisesta Henttalanmäen asemakaavan hyväksyvästä päätöksestä.

Hallinto-oikeudelta vaaditaan, että se kumoaisi Henttalanmäen asemakaavan Metsä Fibre Oy:n tehdashankealueesta ja asia palautuisi uudelleen valtuuston käsiteltäväksi.

Valituksen tekijä on esittänyt vaatimuksen, että koko alueen ja sen ympäristön liito-oravatilanteen kartoittamista jatkettaisiin tänä ja seuraavina vuosina, yhteensä vähintään viiden peräkkäisen vuoden aikana.

Metsä Group suunnittelee Henttalanmäkeen uutta kertopuutehdasta. Yhtiöllä on myös suunnitelmia laajentaa mekaanisen metsäteollisuuden toimintaa tehdasalueellaan.

Äänekosken kaupunginhallitus päättää maanantaisessa kokouksessaan kaupungin vastineesta valitukseen.

Hallitukselle esitetään, että kaupunki pyytäisi valitusta kokonaan hylättäväksi hallinto-oikeudessa.

Tälle alueelle on tehty jo useissa eri hankkeissa useita eri selvityksiä, joissa on osoitettu, ettei alueelta ole liito-oravahavaintoja.

Nina Marjoniemi

Äänekosken kaupunki on laatinut kaavahanketta yhteistyössä liito-oravan suojelutarpeen osalta valvovan viranomaisen kanssa ja näkee, että kaavaa varten laaditut selvitykset ja kaavassa esitetyt ratkaisut ovat riittävät.

– Valituksessa on tuotu esille, että kaava-alueen pohjoisosassa olisi ollut liito-oravaesiintymiä, mutta tälle alueelle on tehty jo useissa eri hankkeissa useita eri selvityksiä, joissa on osoitettu, ettei alueelta ole liito-oravahavaintoja. Asiaa on tarkasteltu Metsä Groupin omien aiempien hankkeiden yhteydessä, Onkelantien asemakaavoituksessa sekä alueen yleiskaavahankkeissa. Myöskään ELY-keskus, joka toimii liito-oravien olosuhteita turvaavana viranomaisena, ei ole antanut oikaisukehoitusta tai kyseenalaistanut liito-oravan huomioimista kaavaratkaisussa, Äänekosken kaupungin kaavoituspäällikkö Nina Marjoniemi toteaa.

Hallinto-oikeudelta ollaan pyytämässä myös asian mahdollisimman nopeaa käsittelyä alueelle suunnitteilla olevan hankkeen yhteiskunnallisen merkittävyyden nojalla.

– Normaalisti kestää noin 1,5-2 vuotta ennen kuin valitusasioihin saadaan hallinto-oikeudesta päätös. Toivomme, että yhteiskunnallinen merkittävyys nopeuttaisi nyt asian käsittelyä, Marjoniemi jatkaa.

Asian kiireellistä käsittelyä toivoo myös Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre Oy, joka toimii maanomistajana alueella.

Myös se vetoaa asian nopean käsittelyn tärkeyteen ja yhteiskunnalliseen merkitykseen, koska kaavoituksen taustalla on noin 200 miljoonan euron tehdasinvestointi laajoine työllisyysvaikutuksineen.