Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sumiaisten rautalankafestari herää rytinällä koronaunesta

– Ihmisten lukuisat tiedustelut ensi kesästä enteilevät siihen suuntaan, että Sumiaisten Rautalankafestaria on jo kovasti odoteltu. Ja kuuluuhan tapahtuma ehdottomasti Sumiaisten kesään, sanoo Lions Club Sumiaisten presidentti Antero Lamminniemi.

– Uskomme hokemaan, että kolmas kertaa toden sanoo.

Perinnetietoinen rautalanka-, beat- ja iskelmämusiikki soi Sumiaisten koulun rannassa lauantaina 16.7. Ohjelmisto on käytännössä melkein sama mikä oli sovittu kaksi vuotta sitten ennen korona-aikaa.

Jos on yleisö hanakasti lähtökuopissaan, myös taiteilijat odottavat innolla tulevaa festarikesää.

– Kyllähän tätä on odotettu. Muutama keikka on nyt jo takana, ja kaikesta huomaa että meidän musiikkiamme on oikeasti kaivattu, arvioi harvoin Äänekosken horisontissa nähty karheaääninen, Iisalmen ja miksei koko Suomen Joe Cocker, iskelmärockmies Bablo.

Festivaalin tuotantoryhmän jäsen konnevetinen Jone Hänninen hyrisee tyytyväisyyttä bändikiinnityksistä.

– Uskon että väki lähtee ensi kesänä, hiljaisten aikojen jälkeen herkästi liikkeelle. Nyt on kyllä Sumiaisissa tarjolla houkutteleva kokonaisuus.

Illan ainutlaatuinen vieras on 1980-luvun lopun iskelmärock-komeetta lahtelainen Badding Rockers, joka on ollut pois keikkakuvioista 33 vuotta. Marko Haaviston luotsaama bändi on pari vuotta odottanut sovittuja come back -keikkoja. Bändin musiikki on tuttua muun muassa Aki Kaurismäen elokuvista.

Raikkaalla olemuksella koko rautalanka-aikakautta peilaava helsinkiläinen The Scaffold ei petä beat-tulkinnoillaan. Alkuperäistä kokoonpanoa edustavat veljekset Kicke ja Harry Bergholm. Isoa vastuuta lauluosuuksista kantaa filosofian tohtori, muusikko Arto Vilkko. Suomea Euroviisu-kilpailuissakin edustanut Kari Kuivalainen asettuu rumpujen taakse, ja myös hänelle viritellään laulumikrofoni – tietysti.

Sumiaisissa nähdään paljon uutta täkäläiselle yleisölle. Suomalaisen rautalangan kirkkaaksi hiottu timantti The Sleepwalkers on saatu Helsingistä mukaan, soolokitarassa taituri Jan-Erik Saine ja solistina Jani Forsman, joka muistetaan myös Jani & Jetsetters -iskelmärockbändin keulilta.

Kokemuksen ääntä tarjoilee oululainen Express. Pohjois-Pohjanmaan beatkonkareiden laulusolistina loistaa Junnu Sippola ja rummuissa raataa ex-kansanedustaja, oululaisen kulttuurin monitoimimies ja väriläiskä Lyly Rajala.

Keski-Suomi-Savo-akselilta koottu Twist & Shout tallaa nimensä velvoittamaa tietä. Tapahtuman juontaa varmaan tyyliin toimittaja, muusikko Holle Holopainen.

Festivaalin järjestelyjen päävastuun kantaa Lions Club Sumiainen ja ruokapuolesta huolehtii Lions Club Helmi. Työn touhussa on mukana taas iso talkoojoukko.