Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talousvaikeuksissa oleva Ääneseudun Asunnot Oy pyytää kaupungilta maksuvapautusta lainoistaan

Ääneseudun Asunnot Oy:llä on talousvaikeuksia. Kaupunki myönsi yhtiölle vuonna 2012 Suolahdessa, Sumiaisissa ja Äänekoskella sijaitsevien asunto-osakkeiden ostamiseksi kaksi lainaa, yhteensä 1 miljoona euroa. Lainat erääntyvät kerralla takaisin maksettavaksi kuluvan vuoden lopulla.

Yhtiö on esittänyt kaupungille, että lainat uudistetaan osakesiirron johdosta 10 vuoden ajalle ja Äänekosken kaupungin perimää marginaalia alennetaan nykyisestä. Lainoista on peritty kuuden kuukauden euriborin lisäksi 1,25 prosentin korkoa.

Lisäksi yhtiö pyytää kaupungilta tilapäisen maksuvapauden myöntämistä lainojen lyhennyksistä, koroista ja takausprovisiomaksuista tänä vuonna. Maksuvapautuksen kokonaissumma on vuositasolla noin 150 000 euroa.

– Kaupunki ei voi lainata rahaa, ellei peri siitä korkoa, sillä kaupunki joutuu itse kuitenkin maksamaan korkoa, sanoo kaupunginjohtaja Matti Tuononen.

Ääneseudun asunnot Oy:n taloutta rasittaa vanha, maksettavaksi realisoitunut suojaus- eli koronvaihtosopimus.

Tuonosen mukaan kuntien omistamat asumisyhtiöt ovat nykyisin kaiken kaikkiaan velkaisia koko maassa.

– Yhtiöiden tehtäviin kuuluu sosiaalinen asuttaminen, mikä ei ole taloudellisesti helppoa.

Kaupunginhallitus pohtii maanantaina yhtiön lainojen uudistamista, jolloin ne erääntyisivät maksettavaksi vuoden 2032 loppuun mennessä sekä tilapäisen maksuvapauden myöntämistä tältä vuodelta.