Eroperheiden lasten kuljetusetuus kahdesta osoitteesta puhuttaa Äänekoskella. Kuljetusetuutta kokeiltiin ensimmäisen kerran pilottihankkeessa lukukauden 2020–2021 ajan.
Tuolloin palvelua käytettiin kaupungin mukaan huomattavasti ennakoitua vähemmän. Palvelun piirissä oli 23 lasta ja siitä kertyi vuoden aikana reilun 32 000 euron kustannus.
Kaupunginhallitus päätti kokeilun jälkeen kuitenkin jatkaa palvelua lukuvuoden 2021–2022 ajan. Tänä aikana kahdesta osoitteesta kuljetettavien lasten määrä lähes kolminkertaistui ja kuljetuskustannusten määrä kasvoi reiluun 180 000 euroon.
Käytännössä kuljetusetuutta maksetaan perheille, joissa vanhemmilla on yhteishuoltajuus ja molemmat asuvat Äänekoskella.
– Äänekoskella ei ole tällaisen palvelun tarjoamiseen varaa. Se on epätasa-arvoa aiheuttava ratkaisu. Yksikään muu kunta Suomessa ei tarjoa tällaista palvelua, sanoo kaupunginjohtaja Matti Tuononen.
Tuonosen mukaan kuntien talous tulee tänä vuonna sukeltamaan ennustettua pahemmin koko maassa.
– Talouden tasapainottamistilanteessa kaikki kaupungin vapaaehtoiset palvelut joudutaan karsimaan pois. Talousennusteiden pitäisi alkaa näkyä poliittisessa päätöksenteossa.
Kaupunginhallitus pohti kuljetusetuuden jatkoa viimeksi helmikuussa, jolloin se päätti palauttaa palvelun valmisteltavaksi kasvun ja oppimisen toimialalle.
Seuraavan kerran se pohtii asiaa maanantaina.