Äänekosken kaupungin tilinpäätös kipusi reilut 2 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi

Äänekosken kaupungin viime vuoden tilinpäätös kipusi 2,1 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi.

– Tämä on erinomainen tulos, kiteyttää kaupunginjohtaja Matti Tuononen.

Kaikkiaan kaupungilla on nyt 11 miljoonaa kertynyttä ylijäämää.

Tuonosen mukaan kunnat sukeltavat kuitenkin ensi vuonna suuren tuntemattomaan, kun Keski-Suomen hyvinvointialue aloittaa toimintansa.

– Kukaan ei pysty vielä ennustamaan tulevia valtionosuuksia tai verotulokertymää. Olen iloinen, että Äänekosken poliittisessa päätöksenteossa on tähän mennessä syntynyt konsensus talouskurin suhteen.

Kaupungin tulos olisi yltänyt jopa lähemmäs kolmea miljoonaa euroa ilman ylimääräisiä poistoja, kuten Koulunmäen C-osan rakentamissuunnitelmaa. Vanha koulurakennus pitää ensin purkaa ja sillä on tasearvoa. Myös sairaanhoitopiirin alijäämien kattaminen kuormitti Äänekosken taloutta muiden kuntien tavoin. Viime vuoden tilinpäätökseen kirjataan peräti 3,1 miljoonan euron miinus sairaanhoitopiirin alijäämien kattamiseen.

Lukuihin vaikuttaa osaltaan myös se, että valtio tilitti kunnille osan kuluvan vuoden verotuloista jo joulukuussa 2021.

Valtionosuudet vähenivät viime vuonna reilut 9 miljoonaa euroa vuodesta 2020. Kunnallisveron tuotto kasvoi noin 2,6 miljoonaa euroa edellisvuodesta. Yhteistöveron tuotto puolestaan oli reilut 11 miljonaa euroa ja jopa reilut 40 prosenttia edellisvuotta parempi.

– Näyttää myös siltä, että yritysten tulokset ovat lopulta olleet parempia kuin ennusteet, sanoo talousjohtaja Tapani Hämäläinen.

Viime vuonna yhteisverokertymään vaikutti myös kuntien määräaikainen koronasta johtuva jako-osuuksien 10 prosentin korotus.

Kokonaisuudessaan kaupungin verotulot kasvoivat viime vuonna noin 6,4 miljoonaa euroa. Investointeja toteutettiin 8,3 miljoonalla eurolla.

Koko kaupunkikonsernin tulos sen sijaan heikkeni ja painui 2,6 miljoonaa alijäämäiseksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut