Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lauluilla toivoa uhkakuvien keskelle – Elena Mîndru on Romanian lahja Suomen musiikkielämälle

Silloin kun esiintyjällä on habituksessaan jotakin aivan erityistä, vetoavaa ja puhuttelevaa, puhutaan mielellään karismasta. Elena Mîndrun tapauksessa termi lavasäteily osuu vielä paremmin maaliin. Mîndru loistaa kuin aurinko, pursuaa positiivista energiaa, ja antaa samalla jokaiselle kuulijalle pitkäkestoisen voimalatauksen.

Eikä siinä toki ole kaikki. Sädehtimisen lisäksi Mîndru on huisin taidokas laulaja, joka selvittää vaikeimmatkin koukerot ja intervallihypyt suvereenisti. Taidokkuuden ja elämänilon yhdistelmää on erinomaisen hankala vastustaa.

Melkeinpä sivuseikaksi jää, että Mîndru laulaa jazzia. Hänen laulutaiteensa puhuttelee vaikka jazz lajina olisi vierasta tai vieroksuttuakin. Mîndrun musiikki on korvaystävällisen melodista ja improvisaatiot lennokkuudessaan mukaansatempaavia.

Elena Mîndru lähti Romaniasta yhteispohjoismaisten jazzopintojen perään ja asettui lopulta pysyvästi Suomeen löydettyään sielunkumppanikseen ja aviomiehekseen pianisti Tuomas J. Turusen. Uudessa kotimaassa Mîndru löydettiin nopeasti juuri tuon musikaalisuuden ja lavasäteilyn yhdistelmän ansiosta.

Elenan suomalainen jazzyhtye toimi kahden albumin verran nimellä Elena & Rom Ensemble. Sittemmin nimeksi on vaihtunut Elena Mîndru Finnection.

Mîndru on ollut myös kysytty bigband-solisti. Jyväskylä Big Bandin kanssa Mîndru teki levyn vuonna 2020, esiintyi niissä merkeissä Suolahtisalissakin ja on kiertänyt jyväskyläläisten kanssa myös synnyinmaassaan Romaniassa.

Työura on lähtenyt komeasti siivilleen myös laulamisen ulkopuolella. Mîndru ehti tuskin aloittaa Helsingin Savoy-teatterin tuottajana, kun edessä oli jo siirtyminen Oulun Musiikkijuhlien toimitusjohtajaksi.

Mîndru on julkaissut omissa nimissään neljä albumia, joista uusin on yhteistyö nimekkään puolalaisviulisti Adam Baldychin kanssa. Tämän Hope-albumin musiikkia kuullaan myös Suolahtisalin konsertissa. Aviopari Mîndru-Turunen vastaa suurimmilta osin sävellyksistä, sovituksista ja sanoituksista.

Albumin lauluissa korostetaan toivon ja tulevaisuudenuskon merkitystä kriisien ja erilaisten uhkakuvien aikakautena.

Levyllä on mukana myös muutamia Adam Baldychin sävellyksiä sekä poptäkynä upea Sting-cover Walking on the moon.

Suolahtisalissa vierailevana solistina on Baldychin sijasta trumpettivirtuoosi J ukka Eskola, joka tunnetaan liki joka kodissa television isojen musiikki/viihdeformaattien luottosoittajana.

Elena Mîndru & Finnection feat. Jukka Eskola Suolahtisalissa torstaina 31.3.2022 klo 19. Äänekosken kulttuuritoimen konsertti.