Äänekoskelle on tulossa yksi tai kaksi Ukrainan pakolaisten vastaanottokeskusta – kaupunki sopinut alkuun 40 asunnon ottamisesta käyttöön

Maahanmuuttoviraston yhteistyökumppanit ovat perustamassa tämän kevään aikana Äänekoskelle yhden tai kaksi Ukrainasta sotaa pakenevien vastaanottokeskusta.

Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen kertoo, että kaupungin omistama Ääneseudun Asunnot Oy on sopinut vuokraavansa toukokuun alusta lähtien 40 vuokra-asuntoa ukrainalaisten pakolaisten majoittamiseen. Lisäksi hänen mukaansa Äänekoskelle suunnitellaan myös asuntolatyyppistä vastaanottokeskusta, joka ei olisi kaupungin toimintaa.

Äänekosken kaupunki tiedotti torstaina vastaanottokeskustoiminnan mahdollisesta alkamisesta. Kaupunki on perustanut myös oman Ukrainan kriisin johtoryhmän, joka käsittelee kokouksissaan säännöllisesti Venäjän hyökkäyksen aiheuttamaa pakolaistilannetta Äänekosken kaupungin näkökulmasta.

Johtoryhmän tehtävänä on muun muassa koordinoida yhteisten pelisääntöjen noudattamista Äänekoskelle saapuvien pakolaisten suhteen.

Äänekosken kaupungin mukaan yksityistä kotimajoitusta tulisi välttää, sillä vastaanottokeskusten kautta ukrainalaisten majoitus ja muut palvelut hoituu kaupungin mukaan parhaiten. Majoittumiseen on käytettävissä valmiiksi kalustettuja ja varusteltuja huoneistoja.

Ukrainasta sotaa pakenevien tulee rekisteröityä poliisilaitoksella, jotta he pääsevät kaikkien heille kuuluvien palveluiden ja tuen piiriin. Äänekoskea lähin rekisteröitymismahdollisuus on Jyväskylän poliisiasemalla.

Ukrainalaisten maahantuloon liittyvistä kustannuksista vastaa lähtökohtaisesti valtio. Valtio huolehtii maahanmuuttoviraston ja vastaanottokeskusten kautta palveluiden järjestämisestä, lukuun ottamatta varhaiskasvatus- ja opetuspalveluita, joista kunnat huolehtivat.

Kaupungin mukaan Äänekosken päiväkodeissa ja kouluissa on jo valmistauduttu ukrainalaisten lasten ja nuorten tuloon. Tällä hetkellä Äänekoskella asuu vasta muutamia Venäjän hyökkäyksen jälkeen saapuneita ukrainalaisia perheitä.

– Asukkaiden auttamisenhalu on arvokas ja tärkeä resurssi sekä ukrainalaisille että kaupungille. Kaupunki kuitenkin korostaa, että viranomaiset Äänekoskella ja muualla Suomessa huolehtivat ihmisten terveys- ja sosiaalipalveluissa ja muuten arjesta. Äänekosken kaupunki ei voi ottaa vastaan tavaroita tai rahaa ukrainalaisten auttamiseksi. Lahjoitusten osalta voi olla yhteydessä paikallisiin yhdistyksiin ja seurakuntiin, kaupunki tiedottaa.

Äänekosken suunnitelmissa on, että kaupungin perhekeskus alkaisi koordinoimaan ukrainalaisille järjestettävää toimintaa.

– Tähän toiminnan järjestämiseen tullaan tarvitsemaan myös vapaaehtoisia kaupunkilaisia mukaan.