Sumiaisten veteraanipirtti saa uuden isännän – säilyy yleisessä käytössä

Sumiaisten Lions Club otti kokonaisvastuun kyläläisten yhteisestä kokoontumispaikasta.

Sumialaisten ja seutukunnan ihmisten suosittu kokoontumispaikka, Sumiaisten veteraanipirtti sai tiistaina uuden isännän. Pirtin haltija, Sumiaisten Sotaveteraanit ry päätettiin purkaa yhdistyksen virallisessa kokouksessa. Samalla pirtti luovutettiin Sumiaisten Lions Clubille. Yhteisen kokoontumistilan käyttö säilyy entisellään.

– Pyrimme pitämään pirtin hyvässä kunnossa ja ihmisten käytössä, lupasi Lions Clubin presidentti Antero Lamminniemi luovutustilaisuudessa.

– Paikallisen veteraaniyhdistyksen ja sotainvalidiyhdistyksen viralliset liput jäävät nyt samalla leijonille säilytettäviksi, totesi purkukokousta vetänyt veteraanijärjestön puheenjohtaja Vesa-Matti Niskanen.

– Sumiaisissa ei asu enää yhtään veteraania, joten järjestöllä ei ole enää tehtäviä. Yhdistyksen perustamisen aikoihin 1960-luvun puolenvälin tietämissä jäseniä oli peräti 225 henkilöä.

Veteraanipirtti rakennettiin aikoinaan veteraaniväen omaan virkistyskäyttöön. Sumiaisten kirkonkylän kupeessa, Keitele-järven hienohiekkaisella rannalla sijaitsevaa kokoontumistilaa on vuokrattu myös ulkopuolisille.

Pirtti on ollut suosittu juhla- ja kokoustila. Sitä ovat käyttäneet yksityiset, järjestöt sekä koulut ja seurakunta. Sen välittömässä läheisyydessä sijaitsee Sumiaisten urheilukenttä, joka on mahdollistanut alueen käytön erilaisiin urheilutapahtumiin.

Suuri tuparakennus rakennettiin aikoinaan Sumiaisten pappilan vanhan riihen hirsistä. Talo otettiin käyttöön vuonna 1968.

Sumiaisten Lions Club on jo pitkään käytännössä vastannut pirtin kunnostus- ja huoltotöistä. Leijonat huolehtivat myös viimeisestä isosta korjausurakasta, joka valmistui parin vuoden ahkeroinnin päätteeksi vuonna 2014. Pääasiassa talkootyönä tehdyssä remontissa nostettiin tuvan kattoa ja rakennettiin se kokonaan uudestaan. Keittiö ja lämmitysjärjestelmä laitettiin uuteen uskoon. Myös saunarakennus korjattiin perusteellisesti. Alue sai uuden vessa- ja varastorakennuksen, joka palvelee myös urheilukentän käyttäjiä. Korjaushanke sai ely-keskuksen kautta yhteiskunnan tukea ja rakennusmateriaalia saatiin paljon lahjoituksina, aivan kuten pirtin syntyvaiheiden aikanakin.

– Maa-alueen omistaja Matti Pietiläisen kanssa on sovittu vuokrauksen jatkosta. Hänen sukunsa on ollut tässä myötämielisenä vuokraajana jo kolmessa polvessa, kertoi Antero Lamminniemi.

Pirtin omistajanvaihdos astuu voimaan 1.5. Varauksia voi tehdä entiseen malliin, niistä vastaa veteraanijärjestön taloudenhoitajana pitkään toiminut Sumiaisten Vanha Rouva, Raili Linden.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut