Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vappumarssi vaihtui kahdeksi muistotilaisuudeksi Äänekosken seudulla

Työväenhenkistä vappua juhlittiin hieman pienimuotoisemmin Äänekoskella ja Suolahdessa.

Äänekosken ja Suolahden teollisuustaajamissa juhlittiin vappua kahdessa tilaisuudessa. Äänekoskella muistettiin vakaumuksensa puolesta kuolleita ja Suolahdessa lakitettiin Lastaajat-patsas.

Äänekoskella työväen järjestöjen väki kokoontui perinteisesti kirkonmäelle Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkin äärelle. Muistomerkille jättivät oman kukkalaitteensa niin työväen järjestöt kuin yksityiset kansalaisetkin.

– Menneiden aikojen ja vuoden 1918 tapahtumatkin ovat hyvin vakavasti mielessä nyt, kun Euroopan turvallisuustilanne on jälleen epävarma, pohdiskeli Äänekosken sosialidemokraattisen yhdistyksen puheenjohtaja Seppo Ruotsalainen.

– Muistomerkki saatiin tänne Äänekosken kirkkomaalle vuonna 2009 ja se paljastettiin yleisölle heinäkuun alussa. Sen jälkeen tänne on kokoonnuttu joka vappu, muisteli muistomerkkihankkeessa mukana ollut Pertti Salo.

– Tänne muistomerkille kokoontuminen tuntui taas kerran juhlallisen liikuttavalta, mietti airueena toiminut Tapio Heimonen.

– Iso kunnioitus menneitä sukupolvia kohtaan nousi mieleen. Samalla pohti millaisissa mietteissä ihmiset ovat eläneet Suomessa keväällä 1918, herkisteli itse muistomerkkiä voimallisesti ajanut Eero Hakonen.

Suolahdessa kokoonnuttiin nyt jo neljännen kerran kunnioittamaan menneiden sukupolvien työtä ja lakittamaan nenäliinalakeilla Lastaajat-patsaan työmieshahmot. Tilaisuuden järjestäjinä olivat jälleen Suolahden Kansantalon kulttuuriyhdistys ja Suolahden kyläyhdistys. Avaussanat lausui Matti Virtanen ja juhlapuheen piti Kari Perälä.