Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänekoski laatii uudet someohjeet - myös luottamushenkilöiden somekäyttäytymistä halutaan paimentaa

Lukuisat kunnat ovat laatineet ohjeistuksia, millainen somekäyttäytyminen on soveliasta kunnan viranhaltijoille ja työntekijöille. Osassa kunnista ohjeistusta on laajennettu myös luottamushenkilöille.

Äänekosken kaupunki päivittää parhaillaan someohjeistustaan.

Pääosa ohjeistuksesta koskee viranhaltijoita ja kaupungin työntekijöitä sekä heidän työhön liittyvää somepäivittämistä.

Tällä kertaa opastus kohdistetaan lisäksi myös luottamushenkilöille, joita kehotetaan ottamaan kaupungin laatimat ohjeet huomion some-kirjoituksissaan.

Luottamushenkilöiden ohjeistamista perustellaan siksi, että heidän some-kirjoittelu saatetaan tulkita kaupungin viralliseksi kannaksi tai ennusteeksi siitä.

Ohjeistusluonnoksen mukaan luottamushenkilöiden some-esiintymisestä tulisikin voida erottaa, milloin hän kertoo oman tai esimerkiksi puolueensa mielipiteen, ja milloin kyse on Äänekosken kaupungin kannasta tai päätöksestä. Luonnoksessa korostetaan myös salassapitoasioita.

Ohjeistusluonnoksessa vedotaan myös siihen, että luottamushenkilön julkinen esiintyminen tai ilmaisema ennakkokanta jossakin asiassa saattaa tehdä hänet esteelliseksi myöhemmin käsittelemään asiaa toimielimen jäsenenä.

Maanantaina kokoustava Äänekosken kaupunginhallitus päättää uusien ohjeistuksien lopullisesta sisällöstä. Äänekoski päivittää samaan aikaan myös viestintä- ja kriisiviestintäsuunnitelmiaan.

Uusien someohjeiden laadinta aloitettiin kaupungin mukaan jo viime syksynä. Taustalla uusissa ohjeissa ei ole kuitenkaan kaupungin mukaan ylilyönnit.

– Sinä aikana, kun olen itse ollut Äänekoskella hallintojohtajana, ei ole tullut ilmi kertaakaan sellaista tapausta, jossa luottamushenkilö olisi paljastanut somessa jotain salassapidettävää tai sopimatonta, hallintojohtaja Aleksi Heikkilä sanoo.

Osa luottamushenkilöistä ja luottamushenkilöjohdosta on kaupungin mukaan toivonut keskustelua, millä tavalla luottamushenkilön tulisi toimia hyvän Äänekoski-kuvan ja hyvien tapojen mukaisesti.

– Kaupunki ei voi viranomaispäätöksellä päättää luottamushenkilön somekäyttäytymisestä. Voimme vain tuoda esille hyviä tapoja. Jokainen itse päättää, miten ohjeita noudattaa, Heikkilä toteaa.