Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuohunta Äänekosken kuntapolitiikassa kovenee – nyt Maltillisiin vaihtaa vasemmiston Tiia Turunen

Kuohunta Äänekosken kuntapolitiikassa kovenee. Jo toinen kaupunginvaltuutettu ilmoittaa eroavansa vasemmistoliitosta ja sen valtuustoryhmästä.

Toisen kauden valtuutettu Tiia Turunen siirtyy Äänekosken Maltilliset -valtuustopuolueeseen.

– En nähnyt muuta vaihtoehtoa. Noudatin edesmenneen äitini minulle joskus antamaa neuvoa: tee niin kuin koet oikeaksi, ettei myöhemmin tarvitse katua. Mitä politiikkaan tulee, neuvo oli: muista aina, että asiat riitelevät, ei ihmiset, kertoo Turunen tiedotteessaan.

– Vasemmistolaisuus on minulle merkinnyt solidaarisuutta ja tasa-arvoa. Nyt kuitenkin koen, että tuo merkitys on muuttanut muotoaan.

Turunen kertoo pohtineensa ratkaisuaan pitkään, sillä hän luopui kuormittavassa elämäntilanteessa jo lokakuussa 2021 vasemmistoliiton kunnallisjärjestön puheenjohtajuudesta.

Turusen mukaan kaupunginvaltuutetun tehtävänä on ajaa kaikkien kuntalaisten etua, ja nyt keskusteluissa on ollut vahvasti esillä Liimattalan tuulivoimapuisto.

– Mielestäni asiassa pitää kuunnella alueen asukkaita, joiden kanta asiasta on tullut selväksi. En myöskään koe voivani noudattaa puolueen tai vasemmistoryhmän vaatimaa linjaa tuulivoima-asiassa. Kunnallisjärjestö ei ole Äänekoskella päättävä toimielin, eikä mielestäni voi esittää kannanottoja asioista kaikkien ryhmän jäsenten nimissä, jos todellisuudessa kannanotto ei ole yksimielinen ollut.

Turunen muistuttaa, että politiikassa yhteistyössä pitää voida saada keskustella käsiteltävistä aiheista ilman, että eriävällä mielipiteellä saa kohtuutonta kritiikkiä osakseen.

– En myöskään koe hyvänä käytöksenä sitä, että vedetään aiemmat omat eriävät mielipiteet ristiriitatilanteessa esiin. Kritiikkiä politiikassa toimiessa pitää kestää ja oma mielipide pitää asioista olla. Kuitenkin kuntapäättäjinä olemme vastuussa päätöksistä, jotka vaikuttavat eniten omiin kuntalaisiin, se vastuu on iso ja on mielessä pidettävä kirkkaasti kuntalaiset, joiden "äänenä" valtuustossa toimimme. On muistettava, että olemme ensisijaisesti kuntapoliitikkoja, pois lukien kansanedustajamme.

– Puolueessa toimiessa on taustalla aina puolueen oma ideologia, mutta mielestäni ideologiaan vetoamista ei voi käyttää vain silloin, kun se sattuu tilanteeseen sopimaan. Eikä myöskään puolueen sisällä erottamaan jyviä akanoista. Aion hoitaa äänestäjieni minulle antamalla mandaatilla luottamustoimeni loppuun saakka, Turunen kirjoittaa.

Aikaisemmin vasemmistoliiton valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Riikka Happo ilmoitti eroavansa puolueesta sekä sen valtuustoryhmästä ja siirtyvänsä valtuustossa Äänekosken Maltilliset -valtuustoryhmään.

Turunen on jo kaikkiaan viides kaupunginvaltuutettu, joka on eronnut puolueestaan ja loikannut nykyisen valtuustokauden aikana toiseen valtuustoryhmään Äänekoskella.