Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Uimarannat pitää säilyttää" – keskusteluillassa peräänkuulutettiin kylien talkoovoimaa ylläpitoon

Äänekosken valtuustosalissa pidettiin tiistaina asukkaille keskustelu- ja työpajailta uimarannoista. Paikalle oli tullut nelisenkymmentä asukasta ja keskustelu kävi vilkkaana, mutta asiallisena.

Äänekosken kaupunki suunnittelee lakkauttavansa kaikkiaan 11 uimarantaa ja -paikkaa. Niistä poistettaisiin rakenteet ja hoitotoimenpiteitä ei enää tehtäisi. Jäljelle jäävät uimapaikat nostetaan uimarannoiksi, jolloin kaupungissa olisi 20 uimarantaa, joita kehitettäisiin tulevina vuosina.

Jyväskylän seudun ympäristöterveysvalvonnasta Pirjo Lonka-Huotari ja Jenni Lukkarila kertoivat uimarantoja koskevasta lainsäädännöstä ja valvonnasta. Ympäristöterveysvalvonta valvoo uimarannoilla muun muassa veden laatua, rannan siisteyttä, yleistä hygieniaa ja jätehuoltoa. He eivät sen sijaan tee päätöksiä uimarantojen lakkauttamisista.

Asukkaiden puheenvuoroissa kiinnitettiin huomiota uimisen ja uimarantojen vaikutukseen hyvään elämään: uimista harrastaa kaikenikäiset. Myös kestävää ympäristöä tukee lyhyt matka uimarannoille ja puhtaat vedet.

Keskusteluiltaan osallistuneet kuulijat muistuttivat uimarantojen sosiaalisesta merkityksestä, sillä lähirannoilla tapaa ihmisiä, mikä lisää myös yhteisöllisyyttä. Asukkaiden kanta oli yksimielinen: rannat tulisi säilyttää.

Äänekosken hyviä uimarantoja toivottiin mainostettavan esimerkiksi tienvarsikylteillä, joita muualla Suomessa näkee paljon. Hyvät uimarannat lisäisivät kaupungin vetovoimaisuutta.

Kyläyhdistykset hoitavat monissa kunnissa rantoja talkoilla, mutta se voi olla myös riski: kuka vastaa jos jotain sattuu? Yhteisöjen on mahdollisuus tehdä sopimuksia kaupungin kanssa ja sitä illan aikana suositeltiinkin. Heräsi myös kysymys, miksei taajamassa voisi tehdä talkoilla sivukylien tapaan.

Keskustelijat peräsivät selkeitä lukuja säästöistä, joita rantojen lakkauttaminen toisi sekä rantojen ylläpidon kustannuksista.

Asukkaat toivovat myös, että kun epäkohdista ilmoitetaan, niihin reagoitaisiin nopeasti. Tähän liikuntapalveluvastaava Jaana Kiiskisellä on apu: joka liikuntapaikkaan, myös uimarannoille on tulossa QR-koodi, jonka skannaamalla kaikki palaute menee suoraan vastaavalle henkilölle.

Talviuintipaikoille toivottiin samanvertaisuutta ja ehdotettiin, että samalla avaimella pääsisi sekä Suojärven että Häränvirran uimapaikkoihin.

Yleisen keskustelun ja alustusten jälkeen työpajoissa sai kysyä asiantuntijoilta askaruttavista asioista sekä jättää kirjallisen palautteen. Palautetta jätettiinkin runsaasti. Palautteet menevät suoraan kaupunkirakennelautakuntaan.

Äänekoskella suunnitteilla ollut 11 uimarannan ja -paikan lakkautus palautui Äänekosken kaupunkirakennelautakunnalta uudelleen valmisteltavaksi.

Lautakunnalle ehdotettiin, että se olisi lakkauttanut eri puolilta kuntaa Kangaslammen, Akanniemen, Hietaman, Järvenpään, Kalaniemen, Kasperin, Kovalan majan, Laajarannan, Liimattalan, Mörtinrannan ja Parantalan uimarannat tai -paikat.

Mahdollisesti kesäkuun kaupunginvaltuuston kokouksessa tehdään jo uimarantoja koskevia päätöksiä.