Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koiviston uuden koulun kylkeen rakennetaan päiväkoti

Vetovoimainen kylä tarjoaa jatkossa lapsiperheille täyden palvelun paketin.

Äänekosken kaupungin kyläillat jatkuivat parin vuoden koronakatkoksen jälkeen Koiviston kylällä maanantai-iltana. Kaupungin virkamiesjohto kertoi tulevista hankkeista ja kyläläiset pääsivät avaamaan omia ajatuksiaan kylän ja kaupungin tulevaisuudesta. Kylän väkeä oli paikalle saapunut parikymmentä.

Koivisto on elänyt myönteisen kehityksen vuosia. Kylän uudeksi keskukseksi otettiin kolmisen vuotta sitten kolme ja puoli miljoonaa euroa maksanut, hirsirakenteinen alakoulu. Tekninen johtaja Tommi Rautjärvi valotti esityksessään uutta auvoisaa vaihetta.

– Koulun yhteyteen tullaan rakentamaan uusi päiväkotiosa, joka noudattaa tyyliltään ja materiaaleiltaan koulurakennuksen ratkaisuja, kertoi Rautjärvi.

– Kokonaisuudessaan 580 neliömetrin suuruisen laajennuksen hinnaksi tullee noin 1,5 miljoonaa euroa. Se toteutetaan leasing-hankkeena.

Päiväkotiosaan tulee opetustiloja niin että koulu voi toimia myös kuudella perusopetusryhmällä. Samassa yhteydessä saadaan kylälle väestönsuojelutilat. Hanke voi käynnistyä jo ensi vuonna.

Opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiän esittelemien laskelmien mukaan Koiviston koulun nykyinen oppilasmäärä 79 putoaa seitsemän vuoden suunnittelujakson lopussa 56:een. Usko siihen, että kaupunki voi houkutella lisää lapsiperheitä on kova. Kaupunki on investoinut reilussa kymmenessä vuodessa kouluihin ja päiväkoteihin noin sata miljoonaa euroa.

– Onhan nämä huikeita suunnitelmia. Koivisto tarjoaa jatkossa varhaiskasvatusta, esiopetusta ja perusopetusta uusissa tiloissa. Koivistoon tarvitaan lisää tonttimaata joko kaupungin tai yksityisten maanomistajien toimesta, jotta saamme alueelle lisää lapsiperheitä ja tilojen käyttöaste paremmaksi kuin mitä lapsimääräennusteet lupaavat, vetosi Ville Härtsiä.

Hirvimäen alueella on runsaasti tonttireserviä ja kouluinvestoinnin jälkeen tonttimyynti on vauhdittunut jonkin verran myös yksityisellä puolella.

– Tonttimyyntiä yksityisellä puolella hidastaa arkailu perintöomaisuudesta luopumisesta ja verotuskäytäntö. Yhteistyöllä kaupungin kanssa tarjontaa voidaan lisätä, totesi kyläpäällikkö Matti Hämäläinen.

– Koiviston sijainti hyvien yhteyksien varrella houkuttelee perheitä. Kiinnostusta on, totesi Hämäläinen.

– Voisiko kaupunki harkita mahdollisuutta soveltaa tonttikaupoissa vaihtoa metsämaahan, ehdotti kyläinen Janne Toivonen.

Tarkemmin kyläillan keskusteluista tiistain Sisä-Suomen Lehdessä.