Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhteistyöllä uutta potkua Suolahden sataman alueelle

Kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuista kokonaisuutta nostetaan nyt paremmin esille.

Suolahden sataman alue on täynnä kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa. Menneisyys elää tässä päivässä. Alueella on tulevanakin kesänä toimintaa ja tapahtumia lähes joka viikonloppu. Ainutlaatuinen kattaus tullaan jatkossa nostamaan paremmin esille.

– Alueen toimijoista ja tapahtumista kootaan parhaillaan yhteisiä nettisivuja. Tapahtumat nostetaan yleisön tietoisuuteen yhteisellä markkinoinnilla, myhäilee Suolahden perinnetelakan puuhamies Matti Hämäläinen.

– Matkailijoiden ja paikallisten ihmisten pitää löytää helposti tieto mitä, missä ja milloin tapahtuu jotain. Jokaisessa toimipisteissä jaettava mainoslehtinen auttaa tiedon saannissa.

– Täältä löytyy ainutlaatuista nähtävää eikä tällaista ole missään muualla Suomessa, rantuuden toimijat kehuvat.

Eri toimipisteiden vetäjät uskovat, että yhteistyö sujuu luontevasti ja lisääntyvä tarjonta kasvattaa kysyntää.

– Kun me nyt korjailemme paikkoja, on tärkeä muistaa siivota huolella remontin jäljet, sillä siisteys ja järjestys luovat viihtyvyyttä.

Matkailijoiden ja paikallisten ihmisten pitää löytää helposti tieto mitä, missä ja milloin tapahtuu jotain.

Suolahden Wanha Asema on monien tapahtumien keskuspaikka, ja sitä emännöi nyt neljän naisen yritys Cafe Möljä. Keiteleen perimmäisen lahden pohjukassa perinnetelakkaa isännöivät Keiteleen vesiliikenteen perinneyhdistys ja Suomen Höyrypursiseura. Keitele Museo Oy:n vanhojen junien kotipaikka on vanha veturitalli ja uusi, mutta vanhaan tyyliin rakennettu kalustohalli. Ravintola Majakan vetäjänä jatkaa Matti Leppänen.

Äänekosken kaupunki on sitoutunut kehittämään ja kunnostamaan sataman aluetta vaiheittain. Viimeksi alueen valaistusta on vaihdettu paremmin entisajan tyyliin sopivaksi. Tulevien neljän vuoden aikana kunnostuksiin käytetään vuosittain noin 50 000 euroa.

Tänä vuonna käytössä on noin 80 000 euron potti. Ratapihaa on tarkoitus kunnostaa, muun muassa vaihtamalla ratapölkkyjä ja Wanhan aseman vesikattoa korjataan. Laaja alue saa uudet kyltit ja opasteviitat.

– Kulttuurihistoriallisesti merkittävä kokonaisuus on ainutlaatuinen, ja sen saavutettavuus kaupunkitaajaman ytimessä lisää vetovoimaa, kuvailee kaupungin kehityspäällikkö Tanja Sulin.

Alueen toimijat odottavat, että seuraavaksi saataisiin yleiset vessatilat. Suunnitelmissa on rakentaa vanhaan rakennuskantaan istuva vessarakennus aseman viereen. Yhtenäiset penkit koko alueelle ei ole kovin kallis projekti toteuttaa.

Isot tapahtumat ranta-alueella painottuvat keskikesään.

– Keitele Museon Kultainen kulkuri -ravintolavaunu pyritään pitämään auki viikonloppuisin, jolloin järjestetään myös avoimien ovien päiviä junien kalustohallissa, kertoo museoyhtiön toimitusjohtaja Jarkko Pasanen.

– Ravintola Majakassa on elävää musiikkia tarjolla läpi kesän. Läheisen Viljos-ravintolan isommat rocktapahtumat ajoittuvat alkukesään ja syksyyn, kertoo molempien paikkojen yrittäjä Matti Leppänen.

– Cafe Möljässä järjestetään kesällä musiikki- ja karaoketilaisuuksia, lupaa Olennaiset ry:n Minna Kuusjärvi.

Suolahden kyläyhdistyksen pomo Terho Poikolainen kertoo, että yhdistys jatkaa Kukkulanmäen virkistys- ja näköala-alueen kunnostusta.

Kesän kohokohtia tulevat olemaan Semmareiden konsertti 9.7. aseman alueella, Nuoruuden Suolahti -nettiyhteisön tapaaminen Majakassa 16.7. sekä Suolahden Kyläyhdistyksen junailemat kyläpäivät 6.–7.8. Höyrylaiva Toimi tekee kannatusristeilyjä. Venetsialaisilla päätellään kesää 27.8.

– Satama-alueelta löytyy ainutlaatuisia tarinoita kansallistaiteilija Akseli Gallen-Kallelasta, kirjailija Juhani Ahosta ja valtiopäivämies Kalle Piilosesta lähtien. Jos opasviittoihin saataisiin QR-koodit, sieltä voisi avautua kuunneltavaksi nämä kiinnostavat jutut, suunnittelee sataman väki.